Намирането на действащите български закони в интернет: мисията невъзможна (БГ)

Представете си, че искате да направите справка с Изборния кодекс – един от най-важните закони на държавата. Къде другаде да отидете да го потърсите, освен на сайта на Народното събрание, www.parliament.bg? Нали все пак там се коват законите, там се публикуват текстовете им?

На главната страница, вдясно в карето “търсене” въвеждате “изборен кодекс” и извършвате търсенето. Ето как изглежда резултатът:

Не само на първата, но и на никоя от 10-те страници с резултати от търсенето няма да намерите връзка към текста на този закон. Ще намерите безброй законопроекти, коментари, изказвания за него, пръснати в разстояние от няколко години.

Но да речем, че ви интересуват все пак тези законопроекти на този фундаментален за държавата ни закон. Оказва се, че вътре в техния текст е практически невъзможно да намерите елементарно очакваната, подразбиращо се нужна, логичнa, смислена и свръхважна информация като:

На коя дата е внесен законопроекта?
В кое Народно събрание?
От кого?

Ако отворите документа от първият резултат в показаното по-горе търсене, дори и да прелистите всичките му 192  страници, няма да ви стане ясно кога е внесен.
Най-накрая на документа ще намерите, че вносители били “Искра Фидосова и група н.п.” …
Кои са конкретните “н.п.” (народни представители), които са го внесли? Това е адски важно за гражданите – да знаят кой е работил и подкрепил конкретния текст. В крайна сметка, народните представители носят отговорност пред обществото за действията си.

А може би е възможно да намерите законите и законопроектите по друг начин? Все пак, има специална секция Законодателство >> Законопроекти.

Пак нямате късмет, обаче! Като търсите там с “ключова дума” “избори” или “изборен“, винаги получавате “Няма намерени резултати” (без значение какво избирате от иначе нелепата плетеница от графи за търсене).

Оказва се, че трябва да знаете – предварително! – кое поредно Народно събрание (например 43-то) и в коя точно сесия (!) е приемало търсените текстове. Само тогава можете да намерите нещо толкова просто като всички законопроекти за Изборния кодекс, например!

Но това не е целият абсурд: за да намерите всички законопроекти за търсения закон, в полето “ключова дума” ще трябва да “знаете” (откъде ли?!?!?), че трябва да напишете “изборНИЯ кодекс”, а не “изборЕН кодекс”! В противен случай – пак “Няма намерени резултати“.

А какво е положението с текстовете на действащите закони?

Отивате в  Законодателство >> Закони и търсите по ключова дума “изборен кодекс”.
Намирате два резултата с текстове на окончателно приет Изборен кодекс … но те са стари, недействащи вече, от 2011 и 2014 гг! (към настоящият момент последните промени в този закон са от март 2017 г.)

Така се оказва, че на сайта на законодателния ни орган не съществува, или не може да бъде намерен текстът на действащият изборен закон …

В този миг си казвате “добре де – ще го намеря с търсене в Google”
Не се надявайте! 
При търсене за “изборен кодекс” в google.bg, виждате следното:

 • в първите 10 страници (това са 200 резултата!) има само 2 резултата с връзки към текстове на Изборния кодекс, разположени на сайтoве на държавни институции – ЦИК и Сметната палата … но и на двете места това са пак са стари, неактуални текстове от 2014 и 2016 гг.!
 • никоя друга връзка – към който и да е сайт в първите няколко страница в резултатите от търсенето – не води до актуалния към момента текст на този закон!

Затова ви отправям една задача-предизвикателство: намерете актуален текст на изборния кодекс, като опишете пътя на мислене и търсене до достигането му.

Народното събрание трябва да започне да гледа изключително отговорно и сериозно на интернет-сайта си като източник на информация за гражданите.
Сегашните отговарящи за структурата и функционалността на интернет-лицето на парламента очевидно или не знаят как, или нямат елементарното чувство за отговорност и професионални умения. Нужно е или бъдат стимулирани да работят както очакваме ние гражданите – техни работодатели – или да бъдат заменени чрез конкурсен подбор с желаещи и можещи професионалисти.

 

2 thoughts on “Намирането на действащите български закони в интернет: мисията невъзможна (БГ)

 • 20.11.2020 at 00:34
  Permalink

  Единствено възможната прецизна справка е през
  https://apis.bg/bg/ ,
  но това е платена услуга !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *