Половината от над 320-те български новинарски интернет-медии са анонимни

 

Смразяващо голям дял – 54%, или 176 от общо 324 от българските интернет сайтове за обществени новини – са анонимни.

Най-популярната интернет-медия за обществени новини в България е анонимният сайт bradva.bg (8-мо място по популярност от всички сайтове в България според най-престижната световна класация alexa.com).

Връх в броя създадени онлайн-медии е 2013-а година с цели 38 нови, следвана от 2015 – с 31, и 2010 с – 30. Като цяло се забелязва, че в години на избори се създават повече интернет-медии.

Това са първите изводи от новия ми проект – “Медийно око”.

Всичко започна през ноември 2013-а, когато забелязах поредното “подхлъзване” на приятели – които явно в резултат от емоционално заслепяване – бяха повярвали на тотално измислени български “новини”. Реших да разбера кой издава въпросния сайт – защото все пак има някаква отговорност към измислици в обществената сфера?

Установих, че е напълно анонимен: никъде в самия него нямаше никаква информация за организация или физическо лице собственик, или за каквито и да е други отговорни лица.

Това ме предизвика да се разровя из интернет и да потърся други подобни български сайтове, претендиращи да “информират” с новини и коментари по обществени въпроси.
Създадох списък с около над 50 и ги публикувах с позиция защото това е опасно за обществото.

Получих много отзиви – както положителни, така и заплашителни. Много хора помогнаха с посочване на все повече и повече подобни сайтове. включително друг голям списък подобни от група, работеща по подобен проект. С течение на времето – и в резултат от кореспонденция с първоначално попадналите като анонимни медии – те обявиха собствеността си и аз периодично коригирах списъка.

Българската интернет новинарска сфера – катализирана от социалните медии – гъмжи от станалите супер-модерни наскоро фалшиви “новини”. Ето една съвсем прясна от вчера, 11 декември 2016:бежанци вилнеят на коледен базар в Латвия“. Само дето клипа няма нищо общо с Латвия – той е от размирици през 2015-а в Балтимор, САЩ. Но това не попречи да бъде споделен лековерно от десетина човека, които познавам и смятам за мислещи хора – и да бъде видян до момента от над 250 000 души.

Много лесно е да се правят сайтове, които да внушават доверие, независимо от доказаните фалшификати, които пробутват за новини. Блестящо доказателство за това е съвсем наскоро нашумелият случай с над 200 сайта, регистрирани в град Велес, Македония. Повече от половин година те са били “инкубатор” на над 200 сайта с тотално измислени “новини”, специално настроени за харесване и споделяне от аудиторията на симпатизантите на Доналд Тръмп.

Тръгвайки от заблуди заради невежество, минавайки през търсене на сензация заради чисто бизнес интереси и стигайки до организирани и нарочни кампании за повлияване на общественото мнение, всички тези претендиращи да са “медии” по обществени въпроси сайтове формират общественото мнение.

Новият проект е своего рода”инвентаризация” на българските интернет-медии с новини и коментари по обществени въпроси – кой стои зад тях, откога съществуват, колко са популярни в страната и най-важното: кои от тях са анонимни.

Анонимен на практика е всеки сайт, който не посочва – на видимо и лесно достъпно място, на самия сайт – кои са или организацията, или физическото лице, собственик или поне главен редактор.

За да стигнем отвъд външната анонимност, проектът включва проследяване собствеността и на “домейна” (интернет-името на сайта). От него е възможно да се стигне до собственика на една иначе анонимна “медия”. В много случаи, обаче, информацията там е на техническия изпълнител на сайта, а не на реалния му собственик.
Но само сериозно образовани в интернет технологиите знаят как да проверят тази “домейн” информация (известна като “whois”). Затова тя няма стойност за обикновения читател или зрител на дадена онлайн медия.

Защо е нужна прозрачност в собствеността и редакционната политика на медиите за обществени новини? В обществените дела в едно демократично общество изказването или повлияването върху позиция, засягащи другите членове на обществото, не могат да бъдат анонимни. Не е морално да е така.
За да вземе информирано решение, гражданинът има нужда да си създаде мнение за това каква е действителността и как работи света, базирано на факти, а не на клевети, лъжи, измислици и конспиративни теории.

А фактите от своя страна в голяма степен зависят от отговорността, която поема разпространяващата ги медия. Но каква отговорност поема една анонимна “медия”? На практика незнайният нейн собственик, издател и редактор отказват да поемат отговорност върху името на организацията или личността си за публикуваното от тях.

Така информиращият се от тази “медия” гражданин не може да прецени дали има някакви политически или финансови интереси зад дадена публикация там – защото няма как да разбере кой стои зад създаването и разпространяването й.

Тъй като е невъзможно човек, който иска да знае дали попада на анонимна обществена медия, да помни стотиците такива сайтове, още през 2014-а направих, а сега обнових приставката за браузъра Chrome. Тя предупреждава при зареждане на анонимна медия.

Ако някой собственик или редактор на сайт, идентифициран като анонимен в проекта, смята това за невярно, може да ме потърси. След като посочи място на сайта, където ясно е показана собствеността или редакторска отговорност с конкретни имена, веднага ще нанеса корекции.

Абсолютно уверен съм, че за всички нас ще е много ценно и важно да знаем кой влияе на създаването на мнението ни, с което вземаме своите решения за управлението на страната и в обществения ни живот.

ДОПЪЛНЕНИЕ 14.12.2016: Специални благодарности на Константин павлов (Комитата) с безценната му помощ от списък с над 200 български новинарски сайта.

28 thoughts on “Половината от над 320-те български новинарски интернет-медии са анонимни

 • 12.12.2016 at 17:40
  Permalink

  Положението е трагично. Но това не спира “обществото” да формира мнение и позиция на базата, прочетено в много от тези “анонимки”. А и да ги цитират съм чувал… Поздравления за обобщената и подрена информация. Аз също си имам един “списък” с партенки.

 • 12.12.2016 at 18:46
  Permalink

  Благодаря за добрите думи! “Партенките” не са непременно анонимни. Определено са предмет на бъдещи проекти, но зисикващи по-големи екипи и по-дълга работа за намиране и доказване.

 • 12.12.2016 at 21:35
  Permalink

  Много благодаря!
  Чудесна, смела идея в грозни, страхливи времена…
  С каквото мога да помогна…

 • 13.12.2016 at 00:07
  Permalink

  Поздравления за отличната ви работа!

 • 13.12.2016 at 00:12
  Permalink

  @Tatula, @Vlady Nikolov: благодаря за добрите думи и готовността!

 • 13.12.2016 at 00:50
  Permalink

  Поздравление! Подкрепям напълно! Ще инсталирам приставката. Благодаря!

 • 13.12.2016 at 02:35
  Permalink

  Благодаря за свършената работа!

 • 13.12.2016 at 02:59
  Permalink

  Браво, поздравления за начинанието. Мисля, че е чумата на съвремието ни това и ми дожалява от това, че по-масово явления са хората, които не разбират, че това да четеш фалшиви новини е много по-различно от това да четеш такива, с които не си съгласен, да не кажа и опасно както се вижда по Европа в последните месеци.

 • 13.12.2016 at 03:32
  Permalink

  Много често такива сайтове съобщават “неудобна” информация, нарушават корпоративни и политически интереси и биват заплашвани, смълчавани, а има и случаи с бити. Като прибавим повсеместната корупция и недъгавост на правовата система, какво друго да очакваме.

 • 13.12.2016 at 03:41
  Permalink

  Браво, трябва да се направи нещо срещу цялата тази пропаганда! Според мен трябва да се приеме европейски закон забраняващ точно такива анонимки промиващи мозъците на голяма част от хората

 • 13.12.2016 at 04:14
  Permalink

  И аз инсталирах приставката, че ми омръзна от разбоюници

 • 13.12.2016 at 04:17
  Permalink

  Защо споменахте само “Брадва” уж са много а само тях казвате,май и вие пишете точно целенасочено срещу някого…!

 • 13.12.2016 at 04:52
  Permalink

  Такава информация трябва да бъде широко разпространена и лесно достъпна за всеки. Наистина е трудно да разбереш бързо всяко нещо откъде идва. Затова Ви моля, много просвещение е нужно!

 • 13.12.2016 at 05:53
  Permalink

  Поздравления за статията.Въпросът,който разглежда е много важен и актуален.Продължавайте

 • 13.12.2016 at 07:43
  Permalink

  Pogled.info като видях в списъка и стана ясно, че тук понамирисва много. И какво се оказа – някакъв протестър се упражнява. Асен Генов мислещ? Не думай.

 • 13.12.2016 at 07:56
  Permalink

  SVETA STE SVARSHI- IZMAMNICITE-NE. TAKA SA VAZPITAVANI OT KOMUNISTITE DA SI SLUJAT S MANIPULIRANE NA HORATA KAKTO NA POSLEDNITE IZBORI- (NE)ZAVISIM KANDIDAT???

 • 13.12.2016 at 08:22
  Permalink

  Браво на вас. Много от тези медии използват снимка на мой познат, как го закопчават в гръб с белезници по време на едни от протестите. Неговата снимка бива слагана на всякакви статии. Ако искате да се информирате кои са медиите които в ползват, можете да ми пишете на лично съобщение във фейсбук
  https://m.facebook.com/morilina

 • 13.12.2016 at 09:19
  Permalink

  А “Мemoria de futuro” и тя ли е анонимна медия след като публикува данни за себе си

 • 13.12.2016 at 11:44
  Permalink

  Благодаря Ви!

 • 13.12.2016 at 12:39
  Permalink

  @Димитров: Благодаря за интереса!
  bradva.bg е само най-ПОПУЛЯРНИЯ БГ сайт за обществени новини, койтона всичко отгоре е и анонимен. Има още над 180 други анонимни – което съм и казал в заглавието на публикацията. Отворете самия сайт на проекта http://mediascan.gadjokov.com/, ще ги намерите. Пак там – на сайта на проекта – “За проекта” (най-долу) изрични и конкретно пише какъв е критерията за анонимност. Прилагам го стриктно и принципно. Така че – няма нищо “целенасочено”.

 • 13.12.2016 at 13:05
  Permalink

  коригирах информaция за:
  * hashtag-bg.com, plovdivtime.bg, shash.bg, znews.bg – не са анонимни, грешката МОЯ – извинения; бях писал, че фирмата, обявена на сайта им, не съществаува – но съм проверявал в регистър, в който няма информация след март 2016
  * rozali.com, jivotatdnes.bg, kazanlak.com – не бяха обявени за анонимни, но бях отбелязал, че не съществува фирмата, обявена за собственик – отново, грешката моя (виж по-горе)
  * добавих няколко нови сайта в списъка медии – благодаря на всички, които ги посочиха

 • 14.12.2016 at 02:48
  Permalink

  Чудесна инициатива! Не е ясно колко човека ще си инсталират приставката обаче, защото са пристрастени към идиотизмите. Трябва да се накарат големите платформи да сътрудниат, най-вече фейсбук.

 • 14.12.2016 at 07:07
  Permalink

  Поздравления за инициативата и още повече за добре свършената работа!
  Дано повече хора се зачетат и замислят, защото имам усещане, че българина като цяло живее в паралелна реалност до голяма степен манипулирана от подобни издания.

 • 17.12.2016 at 10:36
  Permalink

  Браво! Поздравления! И аз много се отчайвам, като видя уж умни и интелигентни хора, пък се връзват на всякакви фалшиви медии.

 • 18.12.2016 at 03:50
  Permalink

  Едните са анонимни а другите са подлоги на власатта.

 • 02.01.2017 at 07:24
  Permalink

  Супер проект! Евентуално приставка и за Safari?

 • 07.01.2017 at 10:44
  Permalink

  Браво много добра статия. Напълно съм против измислени новинарски агенции, който с писането на гръмки новини целят единствено лична финансова изгода. Този бранш се оказа печеливша ниша през последните години и се навъдила доста жълти сайтове, като брадва, петел, коза, дърво. Чийто ефекти са единствено: Лична изгода, чрез разпространяването и създаването на клюки и контент с неясен и непотвърден произход.

  Поздравления за добрият анализ.

  Приемате ли критика? Надявам се конструктивна.

  Всеки от тези сайтове не е чак толкова анонимен. Зад тях стои човек който ги е регистрирал.
  С малко ровене можем да намерим информацията отдолу, а от там в търговския регистър и фейсбук да видим, кой хубусник стои зад всеки от тези сайтове.

  Ето ви какво се открива с един клик в интернет за Брадва например. Аз не съм разследваш журналист и няма да си правя труда да изследвам кой са хората зад този или онзи сайт.

  DOMAIN NAME: bradva.bg
  requested on: 14/11/2013 10:28:46.594032 EET
  processed from: 12/02/2013 12:44:54.20956 EET
  activated on: 12/02/2013 13:16:20.134572 EET
  expires at: 12/02/2017 12:44:54.20956 EET
  registration status: Registered

  REGISTRANT:
  Novuz Media Ltd
  bul.BALGARIYa No 58, vh. A, et. 8, ap. 37
  SOFIA, 1618
  BULGARIA

  ADMINISTRATIVE CONTACT:
  Dimityr Georgiev
  info@bradva.bg
  Novuz Media Ltd
  bul.BALGARIYA No 58, vh. A, et. 8, ap. 37
  SOFIA, 1618
  BULGARIA
  tel: 9873534
  fax:
  NIC handle: DG291050

  TECHNICAL CONTACT(S):

 • 07.01.2017 at 12:46
  Permalink

  Благодаря за добрите думи!
  Както съм посочил в “ЗА ПРОЕКТА”, целта е обикновеният читател да може да се информира бързо и ясно за соственика/издатея на медията.

  Добра идея е да показвам къде все пак има някаква реална информация в WHOIS за собственика.
  Ако ибезрете линка към сайт от списъка, ще видите страница с всичката информация за този сайт, вкл. неговата WHOIS информация.
  Но много сайтове са направили дори тази информация анонимна – отбелязал съм го с “таен домейн’.
  За други, WHOIS информацията не е на собственика, на на уеб-дизайнерската фирма или група, която е направила сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *