Хакерските атаки срещу държавата: масово журналистическо невежество

Продължават тоталното шествие на журналистическо невежество за “хакерските атаки”, продължаващи от 2 седмици вече, в които се твърди че участвали “2 млрд. компютри“, които се “опитали да влязат” в сайтовете на българските държавни институции (ЦИК, президента, ДАНС).
Също, как “компютърните атаките срещу държавните ни сайтове са от целия свят – от Виетнам, Румъния, Турция, Украйна, САЩ и Африка“.
 
Първо да припомня стария виц: не било компютри, ами компоти; и не били изнесени, а върнати; и не в Япония, а от СССР.
 
Не било компютри, а компоти
Абсолютно невероятно е да има 2 милиарда заразени компютри (дори ако броим и смартфоните), които да бъдат насочени в атака срещу сайтовете точно на българската държава.
Най-големите мрежи с превзети компютри (наричани още “мрежа от роботи” или “армия от зомбита”) са от порядъка на 30 милиона. Което не е малко, но няма нищо общо с 2 милиарда.
 
Има число 2 милиарда – но то е броят заявки от тази “армия от роботи” за даден период от време, а не броят  уникални отделни компютри, участващи в атаките.

 
Не били изнесени, а върнати
Атака има и то мощна. Но нейната цел и ефект не е някой да “влезе” в държавните ни сайтове, а само да ги направи недостъпни.
Което също е проблем, разбира се. Но разликата е огромна с представата на средния човек, който под “хакерска атака” разбира обикновено проникване с цел кражба, незаконна промяна или унищожаване на информация. Нищо подобно няма при сегашните атаки.
 
Не в Япония, а в СССР
Простото изброяване на държави в контекста на тази атака – без никакви уточнения какво означава това – създава у обикновения човек изключително грешната представа, че въпросните страни на държавно ниво извършват атака срещу България.
Нищо подобно – просто това са страните, в които конкретната “мрежа от роботи”, наета от поръчалите атаката, има заразени компютри, на които подава команди за атака. Ако това е показателно с нещо, то е че в тези страни явно хората, фирмите и държавата най-малко им пука да си защитават компютрите. Например, по най-бърз начин да инсталират всички обновления, които излизат от производителя или автора на софтуер. Също, да имат добра, работеща и редовно обновявана антивирусна програма. Но не по-малко и какви са техните навици за информационна сигурност – дали и колко внимават какви сайтове посещават и какви връзки, особено в емейли, щракат.
Журналистите трябва да бъдат много по-професионални – да се консултират с експерти; да се учудват, когато здравият им разум им подсказва, че нещо не звучи смислено – защото са отговорни за внушаването на ирационални страхове у хората, особено когато става въпрос за технологии.

5 thoughts on “Хакерските атаки срещу държавата: масово журналистическо невежество

 • 25.11.2015 at 02:26
  Permalink

  Благодаря Ви!Благодаря и за статията за гнусните,антибългарски псевдомедии без собственик!❤

 • 07.02.2016 at 20:55
  Permalink

  Бихте ли посочили къде го пише това за 2 милиарда компютри, освен на вашия собствен сайт, понежи не видях никъде в нета. Ще се радвам да виждам и линкове към това, към което правите опровержения, така би било редно.
  Поздрави

 • 08.02.2016 at 11:06
  Permalink

  @Радул Иванов: ценна препоръка – непременно ще я взема предвид.
  А конкретно, беше пълно в новините с твърдението за “милиарди компютри”. Ето няколко линка след едно бързо тръсене – и това са само от по-надеждните източници:

  http://www.mediapool.bg/hakerskite-ataki-sreshtu-darzhavni-saitove-prodalzhavat-news241318.html

  http://bnr.bnr.bg/post/100621882/valeri-borisov-dva-miliarda-komputara-sa-se-opitvali-da-vlazat-v-saita-na-cik-tazi-nedela

 • 09.02.2016 at 07:53
  Permalink

  Благодаря, за отговора.
  Виждам, че в сайта на БНР под гръмкото заглавие е уточнено, че става въпрос за “Над 2 милиарда заявки” все пак. Нека бъдем безпристрастни. Те са журналисти, а не са IT специалисти. В сайта на Медиапул дори няма автор. Но какво да очакваме, така е в бедната ни държава. Никой не се занимава с онова, което може и разбира, а с онова което е най-доходоностно… В случая всички се борят за власт, чрез политика. Едни лоялно, а други не. Виждаме как всичката тази медийна война в момента обслужва нечии интереси.

 • 09.02.2016 at 09:27
  Permalink

  Ясно, но е достатъчно да заблуди хората. Едно уточнение с малки букви не може да се бори със заглавие с големи букви. А след като го има на сайта на БНР, със сигурност е е КАЗАНО по радиото. А казаното не можеш да го доуточниш лесно – на същото място с грешката 🙂
  А към журналистите трябва да бъдем СИЛНО взискателни, защото нивото им в България е отдавна под нулата.
  По целия свят журналистите не просто копират и пействат, а се ДОПИТВАТ до специалисти. Имат си такива за различните теми, а ако нямат – на 15 секунди търсене в Гугъл могат да намерят колкото си искат такива, и след 15 минути ще имат нужното познание за да напишат грамотна статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *