Нова приставка за браузър Chrome предупреждава ако зареждате сайт на анонимна псевдо-медия

Преди повече от година публикувах – и оттогава поддържам редовно – списък на анонимни псевдо-медии.

Това са около 50 интернет-сайта, които претендират да поднасят информация по обществени въпроси, но не обявяват на коя фирма или лице са собственост.

От днес всеки може ползва и приставката за браузъра Chrome, която направих. Тя автоматично ще ви предупреждава, ако зареждате сайт на анонимна псевдо-медия от списъка.

(Взаимствах идеята и кода от приставката #ДАНСwithme, предупреждаваща при отваряне на медийни сайтове на Делян Пеевски.)

Едва ли има нужда да аргументираме допълнително нуждата от прозрачност на медийната собственост в България. Има достатъчно очевидни случаи, когато точно анонимни псевдо-медии бяха използвани като “бухалки” за съсипване имиджа на хора, фирми или институции, особено в последните няколко години.

Неслучайно и наскоро България падна до срамното 100-но място в класацията за медийна свобода. Тази свобода произтича и от прозрачността – кой притежава една медия. Защото всеки читател и зрител трябва да може да прецени дали публикуваното е резултат от неподправен обществен интерес, а не продиктувано от лични или тайни интереси на собственика.

Въпреки това, ще поясня: една анонимна “медия” по обществени въпроси не поема никаква, дори и най-малка морална отговорност за съдържанието си. Дори не стигаме до въпроси като съдебни дела. Става въпрос за това, че обществото има право да знае ако някоя медия лъже, измисля си “факти” или разпространява непроверени твърдения, които клеветят. Така следващият път хората няма да се доверяват на информация по обществени въпроси от медии на същия човек или фирма.

Материалите в такива анонимни псевдо-медии обикновено:

 • не правят елементарна проверка дали публикуваното е факт и реалност
 • измислят или повтарят напълно необосновани спекулации, слухове и клевети
 • не предлагат алтернативна гледна точка
 • манипулират чрез смесване на известни факти с измислици
 • преувеличават с цел евтина сензация

Горещо препоръчвам приставката да бъде инсталирана в държавната администрация, фирми и неправителствени организации. Не се съмнявам, че за всички тях е изключително важно да си съставят адекватна на реалността картина. Нужна им е проверена и базираща се на факти и доказателства информация от поемащи поне морална отговорност източници.

Под оригиналната ми публикация се разрази чудесен и изключително ползотворен дебат. Ето някои отговори на основни въпроси, за да изясним още повече темата:

Въпрос: Кой ви дава право да правите такива списъци?

Отговор: Свободата на словото и това, че не съм анонимен, а заставам с името си зад публикуваното от мен, тоест поемам морална отговорност. Дава ми право също така общественият интерес, който намирам в този проблем, както и логиката и здравият разум.

 

Въпрос: Коя медия се смята за “анонимна псевдо-медия”?

Отговор: Интернет-сайт, който публикува новини по обществени въпроси, но никъде не е обявил – на самия сайт – чие притежание е като конкретно физическо лице или фирма. Обикновено такава информация стои в стандартната за един уебсайт страница/секция от типа “За нас”, “Контакти”, “Условия за ползване”,  “Екип” или най-долу на заглавната или всяка страница.

 

Въпрос: Някои сайтове са обявили телефони или адреси – защо продължават да бъдат смятани като “анонимни”?

Отговор: защото е крайно неоправдано очакването непредубеденият читател/зрител да трябва да се обажда по телефон или да ходи на адрес, за да получава елементарната информация кой е собственик на медията. Цялата идея е читателят/зрителят да може бързо и лесно да прецени дали може да се довери на медията според това кой е нейн собственик.

 

Въпрос: В издателските среди е известно кой притежава тези сайтове – защо ги обявявате за анонимни?

Отговор: Няма въобще как да се очаква от средният читател/зрител да знае тази информация. Също така, тя не е публично достъпна никъде. Да не говорим – отново – че идеята е читателят да може бързо и лесно да провери кой му подава обществена информация, а не да трябва да чака с дни да научи нещо, при това несигурно и неофициално.

 

Въпрос: Сайтовете имат “whois” информация – там се вижда кой е собственика: защо са обявени за анонимни тогава?

Отговор: Освен отговора на предния въпрос, очевидно е че няма въобще как да се очаква от един среден човек да знае за наличието на системата “whois” и да я ползва. Не само това – много сайтове посочват във “whois” не собственика си, а име на лице или фирма, което е изготвило графичното оформление или софтуера на сайта.

 

Въпрос: Как се добавя в списъка? А какво става ако някой сайт добави информацията, която го прави вече не-анонимен?

Отговор: Не-анонимните вече сайтове премахвам го от списъка, като уточнявам това с коментар под публикацията. Приемам също предложения за промени (добавяне/отпадане) – всеки може да коментира под под публикацията

4 thoughts on “Нова приставка за браузър Chrome предупреждава ако зареждате сайт на анонимна псевдо-медия

 • 26.11.2015 at 05:06
  Permalink

  По-разумно е да го има като филтър за adblock/ublock и тн. Става елементарно като просто трябва да се спази синтаксиса и да се добави към репозиторито със съществуващи правила и/или се пусне като .txt за ръчно добавяне. Допълни extension-и хората трудно инсталират (privacy issues). Браво и успех!

 • 27.11.2015 at 14:53
  Permalink

  @ Павел: ценен коментар и благодаря за добрите думи!
  Идеята е приставката да не спира изцяло достъпа до тези сайтове, а да предупреждава, и ако човек все пак иска – да продължи към желаната страница.
  Всъщност не знам – може би AdBlock има подобна функционалност? Ползвам ги отдавна но не съм се замислял да го проверя.
  Колкото до списъка да е в отделен файл който да се тегли – ще видя как става. Ако е друг extension който трябва да се инсталира – може и да стане, но пък изисква хората на 2 места да ходят за да инсталират.
  Ако се тегли динамично от Chrome repository – не знам дали е удачно предвид браузъра да прави заявки натам при всяко отиване към страница.

 • 25.12.2015 at 16:07
  Permalink

  Ето подобна приставка (plugin) за браузър Firefox: http://ganmax.com/site-block/ като разликата е, че при всяко стартиране на браузъра, приставката се опитва да обнови списъка, ако не успее ползва поседната версия. По този начин хората инсталирали тази приставка не се грижат за добавяне на нови сайтове.
  *
  Относно публикацията, искам да добавя, че всеки сайт, който няма контактни данни, нарушава “Закон за електронната търговия” и следва да бъде санкциониран от КЗП. Задължителни атрибути са: име на физическо или юридическо лице, пощенски адрес, телефон, имейл. За всеки от тях се дължи отделна глоба от 500лв за юридически лица.

 • 26.12.2015 at 12:25
  Permalink

  @Georgi: адмирации за вашия труд!

  лично аз предпочитам максимално улесняване на потребителя – да инсталира една приставка само с кликване на няколко места, без да трябва да прави каквито и да било други стъпки.
  В приставката, която аз взаимствах и промених да съдържа списъка от моята публикация, не се добавят сайтове от потребителите. Аз ги добавям с обновяването на версията на приставката.
  Целта отново е улесняване на потребителите – всичко, което трябва да направят, е да обновят приставката си. Няма нужда да мислят отвъд нужното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *