Благодаря, община Добрич!

Живея в чужбина доста повече години, отколкото съм живял в Добрич. Но усещането от града, в който съм отрасъл, си остава винаги специално хубаво.

Всяка година поне месец прекарвам в България, повечето от което в Добрич. Градът се променя буквално пред очите ми – за разлика от повечето хора, точно заради отсъствието ми през голяма част от времето, забелязвам много по-ярко промените.

Още си спомням как преди години, в една късна вечер през лятото бях невероятно изненадан да видя отново осветен булевард “25-и септември”. Година или две по-късно – и малката улица, на която съм отрасъл.

За последните няколко години началото на градският парк беше променено тотално. А тази година разгледах (все още в строеж) мащабните промени в целия парк, които ще го преобразят наистина във вероятно най-осъвремененият парк в страната.

Но не са тези причините да напиша това писмо. От една община се очаква да се грижи за големите неща, да подобрява и поддържа ползваното от всички.

Пиша заради това, че община Добрич се е научила да обръща внимание и на по-малките неща – стига някой да й обърне внимание.

В средата на август 2014 г. писах – през интернет-сайта на общината – за шахта на отводнителен канал на улицата, където живея. Не само липсващата решетка, но и дълбочината на оголената дупка на шахтата застрашаваха играещите наоколо малки деца. Допълнително, шахтата се запушваше опасно при поройни дъждове, а улицата ни е една от наводнените през юни 2014 г.

Междувременно отпътувах обратно за чужбина.

Буквално четири дни след моя сигнал, работници от общината са се появили и са повдигнали нивото на гнездото така, че да не остава “дупка” дори след слагане на решетка. Още няколко дни след това са сложили и нова решетка.

Благодаря, община Добрич!

Благодаря, че обръщате внимание и реагирате толкова бързо на посочени от обикновени граждани малки на пръв поглед проблеми. И продължавайте все така!

А към всички добричлии: пишете на общината за неуредици, които забелязвате! Изключително лесно е – не трябва да ходите никъде, нито да чакате на опашки. Цялото нужно усилие е няколко щракания с мишката на компютъра и няколко реда текст на клавиатурата. Ето и страницата където можете да пишете на общината: www.dobrich.bg >> Обратна връзка (най-горе) >> Пощенска кутия за сигнали и предложения

Не можем да очакваме общината да знае за всяка дупка по асфалта на всяка от хилядите улици в града. Ако всеки от нас си направи труда да посочва дори само проблемите с градската среда, които лично го засягат в ежедневието, ефектът ще е огромен в полза на всички ни.

5 thoughts on “Благодаря, община Добрич!

 • 12.10.2014 at 12:17
  Permalink

  Абе, Добрич, Добрич, ама от Бургас по-хубаво нема 🙂 Е , па нема 🙂

 • 12.10.2014 at 13:49
  Permalink

  Да, има подобрение. Аз до 1998 г. живях в блока срещу твоята къща и помня отлично как се наводняваше там при силен дъжд…

 • 12.10.2014 at 23:04
  Permalink

  Преди няколко години се засякох във ФБ с (отпаднал) кандидат-кмет за поста в Русе, пропагандираше за себе си в лично качество в една от големите страници за града. Закачих се и коментирах публично, че съм тотален скептик спрямо бомбастичните му уверения за крут “реформизъм”, т.к. дори уличните плочки в центъра на града не са побутвани от детството ми в продължение толкова много мандати от негови самоуверени предшественици. Нямаше отговор, поне едно “и мен ми капе кръв от сърцето, знам”. На балотажа отпадна.
  Сега гледам, намърдал се същият в 43НС с квотата на ПФ/ВМРО. И все толкова са ми надеждите. Дали не сбърках с подхода, публична провокация, или просто човещината се е поселила в друга община.

 • 13.10.2014 at 00:10
  Permalink

  просто сте сбъркала с човека – обърнала сте се към нагаждач/използвач, който не го интересува от коя партия е или какви са проблемите на хората

  скоро ще пусна една публикация по точно този въпрос – за моя опит да се свържа с депутат в канадския национален парламент

  още сега мога да кажа че съм изумен от развитието на нещата – нечувано не, ами дори немислимо за БГ … за съжаление

 • 26.04.2015 at 12:31
  Permalink

  “Кадастъра и общината работят направо със скоростта на светлината” отнесено към същите за гр.Варна. Затова и аз имам повод да кажа, “благодаря, Добрич”.

  Не съм подлагал на анализ на какво се дължи това, дали на ниския брой на сделки с имоти, или по-добра организация, но веднага се набива приятно на очи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *