Информационна сигурност? “Няма такава страница”, казва сайтът на Министерството на … информационната сигурност

mtits-404-security

Само преди два дни (11.09.2014) писах за потенциални проблеми със сигурността на интернет-сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) … натоварено с информационната сигурност на държавата.

Днес се поинтересувах какво прави, по същество, министерството в областта на информационната сигурност. Следвайки на сайта им Начало >> Електронно управление >> Политики >> Информационна сигурност, стигнах до страница с крайно претенциозното название “Национален регистър на стандартите”. Претенциозно, защото на нея има само една връзка – “Национален регистър на стандартите за оперативна съвместимост и информационна сигурност“.

Избрах тази връзка, но ме изненада съобщение за грешка: че не съществува такава страница на сайта.

Уви: министерството, натоварено с грижата за информационните технологии на държавата – в това число и информационната й сигурност – не си прави труда да поддържа сайта си в елементарна изправност. Липсват единствените документи/стандарти по темата.

Съществуват хиляди безплатни компютърни програми и дори онлайн услуги, които автоматично и периодично проверят и съобщават за грешки от този тип.

Министерството по информационни технологии би трябвало да е пример и лидер не само в говоренето, а и ползването на такива за елементарна поддръжка на работещ и полезен интернет сайт.

2 thoughts on “Информационна сигурност? “Няма такава страница”, казва сайтът на Министерството на … информационната сигурност

 • 13.09.2014 at 09:03
  Permalink

  Абе Краси, те сега првят Статегия за това как да изглежда страницата на Информационна сигурност. Изчакай още 1-2 години – вероятно трябва да се утвърди от Мин. съвет.

 • 03.10.2014 at 13:17
  Permalink

  Вчера установих, че линкът е оправен – не дава вече грешката.
  Адмирации – някой все пак забелязва. Надаявам се да съм имал принос за това положително развитие.

  Обаче това, което се зарежда, е пълна безсмислица – връзки към оригинални английски текстове на най-известните и използвани интернет-технологии.

  Липсват каквито и да е уточнения – за кои организации/институции и в кои случаи конкретно в България трябва да бъдат прилагани ??? Без такъв контекст, списъкът линкове е напълно безсмислен , не върши работа на никого.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *