Не вярвайте на “и по света са корумпирани като в България”

Всеки ден поне веднъж чувам циници, твърдящи че “хората са еднакви навсякъде”. Целта им е да оправдават – в повечето случаи – нежеланието си да направят нещо срещу нарушения на закона, правилата или етиката. Предпочитат да се оплакват много “звучно” по Фейсбук, вместо да направят нещо в реалното, за да спрат нарушенията или да привлекат публично внимание върху тях.

Само че – хората по света не са еднакви. И в някои места не са корумпирани, цинични или нагли като имащите някаква власт в България. И не ползват позицията си на държавен орган да затварят устите на гражданите или да нарушават точно закона, който самите те би трябвало да налагат.

Четиринадесет-годишна тинейджърка от Бейтаун, Тексас видяла, че полицейска (повтарям, ПОЛИЦЕЙСКА) кола е паркирана твърде близо до уличен пожарникарски кран на паркинга на жилищната сграда, където живеела.
В Тексас – както и почти навсякъде в САЩ – е нарушение на закона паркиране на по-малко от 5 метра от такъв кран, с който са осеяни улиците на американските градове.

Момичето написало на ръка “акт за глоба” на стойност $10 – дължими на управата на сградата за нарушението – и го вмъкнало под чистачката на полицейския автомобил.

Когато по-късно полицаят намерил “акта”, се смял много. Обаче не само платил глобата на управата на жилищния комплекс, но и подарил на момичето сертификат за магазин на стойност $40.

Цитиран от новините, полицаят казал “Поуката е да не се притесняваме или страхуваме от правоприлагащите органи. Ние сме тук за да помагаме.”

Сега сравнете с България. Да сте чули някой дори да си е ПОМИСЛИЛ да направи забележка за неправилно паркиране на полицейска кола?

(оригинална публикация на Yahoo News)

One thought on “Не вярвайте на “и по света са корумпирани като в България”

  • 29.03.2014 at 02:02
    Permalink

    Vsekia godina kato se pribera v BG me obirat.
    umorih se da mi se slu4vat tezi idiostini.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *