Отворено писмо до министър Вигенин: влезте в 21-ви век, ако обичате

До: Кристиан Вигенин, министър на Външните работи на Република България

Уважаеми министър Вигенин,

Във ваше интервю в “24 часа” от 12 март 2014 поставяте под съмнение  “доверието в изборния процес” ако бъде приложено гласуване по интернет, защото (цитирам): “… няма пълни гаранции, че не може да бъде проследен начинът на гласуване в интернет …

Време е да влезете в 21-ви век – да научите и приемете някои цивилизационни мъдрости.

Като тази, че нищо в този свят няма “пълни гаранции”. Във всяко нещо, изработено от човек – особено пък сложно техническо решение – винаги е възможно да бъде намерена слабо място.

Но съвременната цивилизация – в лицето на най-успелите държави – е приела отдавна, че въпросът не е дали “има пълни гаранции”.
А в това има ли достатъчно добра сигурност на едно решение на обществен въпрос. И най-вече – дали ползите в достатъчно голяма степен надхвърлят потенциалните рискове.

И отговорът на въпроса – в същите тези най-успели държави – е: “да, гласуването по интернет е вече достатъчно сигурно. Или вие можете по друг начин да обясните защо то се ползва от години в страни като Франция, Естония, Испания и други?

Друг проблем на вашето мислене и аргументация е (цитирам) “… една голяма част от българските граждани живеят с убежденията, че гласуването в интернет е предпоставка за манипулации на изборния резултат …”

Дали тези страхове на българските избиратели са обосновани, обаче? Не е ли Ваша роля първо да проучите много сериозно този въпрос, да се консултирате с експертите и опита на другите държави, които вече са работили по него? И тогава да изразите информирано мнение, а не просто мнение. Защото с поста си формирате в голяма степен общественото мнение. И от Вас зависи хората да разберат доколко реални и големи са рисковете от интернет-гласуването.

И накрая, една препоръка: не вярвайте на масовата журналистика по въпроса, дори от някои западни медии. Сензацията – заради продажбите – за тях е много по-важна от реалността. Обърнете се най-вече към опита на Естония – страна, сравнима по много аспекти с България. След като Естония може, значи и ние трябва да можем.

————————-
Красимир Гаджоков,
дългогодишен специалист по информационна сигурност в една от водещите канадски телекомуникационни компании
gadjokov@gmail.com
+1 416 684 3127

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *