Отворено писмо до Цветан Василев: цинизмът Ви „медиите обслужват по целия свят“ е неадекватен на реалността

Г-н Василев,

Във Ваше интервю за предаването „Нека говорят … с Росен Петров“ по бТВ казвате:

“ … Не познавам свободни медии по света … Винаги има някакви интереси, които са обслужвани.“

Твърди се, че сте един от най-влиятелните хора в България заради големите Ви бизнес притежания.

Ако е така, то аз съм силно обезпокоен като гражданин от това ваше твърдение. Защото Вашето мнение вероятно се забелязва и повлиява на много българи в изграждане на техния мироглед.

В случая – на един циничен и неадекватен на реалността мироглед.

Защото ще трябва да обясните на смаяната публика, освен обществения интерес, чии интереси „обслужиха“  легендарните журналисти Уудроу и Бърнщайн, когато разкриха скандала Уотъргейт и на практика свалиха американския президент Никсън от власт? Но да речем, че там все пак има директно печеливши – партията на опонентите  на президента.

Съвсем невъзможно ще стане, обаче, да обясните кого „обслужиха“ вестниците Гардиън, Вашингтон Пост и Ню Йорк Таймс, когато публикуваха разкритията на Уикилийкс и Едуард Сноуден.

Та нали тези публикации сринаха доверието към САЩ и Великобритания пред целия свят?

Нима някой в тези страни има полза от такъв удар по образа на собствената си страната, в резултат от който да загуби бизнес, туризъм, политическо влияние в света?

Или ще прибегнете към някоя свръхневероятна, подплатена само с възможности, но не и факти, теория на конспирацията – че например тези три издания работят за интересите на Русия? Или за Иран?

Циничното Ви обяснение за това как работят медиите очевидно е ограничено само за България. Вероятно от опит. Запазете го само за вас и не го пренасяйте върху целия свят. Той работи по-различно от ограничената Ви представа.

–––––
Красимир Гаджоков, гражданин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *