Google: не посещавайте сайта на Министерството на правосъдието на България, може да е хакнат

Занимавайки се с въпрос за прозрачността на неправителствени организации (покрай което открих друга огромна безотговорна небрежност на Министерството на правосъдието – но за нея ще публикувам специално по-нататък), бях шокиран при търсене в Google да видя следното предупреждение:

min-pravosydie-may-be-hacked

 

Според пояснеието на Google защо излиза такъв надпис : “Хакерите често променят съществуващи страници или добавят техен собствен спам. Например, посетители на сайта може да бъдат пренасочени към спам или опасен компютърен софтуер. Препоръчваме ви да не посещавате този уебсайт докато това предупреждение бъде премахнато в резултатите за търсене в Google. Ако познавате собственика на сайта, моля известете го за ситуацията“.

Е, познаваме “собственика”. И го известяваме: изпращам им тази публикация до емейлите на приемната и ПР-отдела им (други електронни контакти с тях не може да бъдат установени).

Да видим колко месеца ще им отнеме да намерят и решат проблема. Предният път им отне месеци да подкарат тотално неработещото търсене в изключително важния Централен регистър на юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност.

Ако правителството не може да оперира безопасно за гражданите най-елементарни уебсайтове, за какво електронно правителство ни заблуждава въобще?

Още мои публикации с примери за елементарна правителствена безотговорност в интернет-технологиите:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *