ВНИМАНИЕ: анонимни български „медии“. Избягвайте на всяка цена!

В България царува масов информационен хаос. Всяко нещо, „казано“ или „написано“ някъде, се приема за истина. Без значение дали за него има елементарни факти, доказателства или логика. Без значение дали зад него стои човек, организация или бизнес.

В това море от масови заблуди, забележима роля играят голям брой сайтове, нароили се в последните няколко години. Те претендират да са „медии“, като критерия за „медия“ е, че публикуват новини по обществени въпроси.

И понеже е много лесно и удобно безотговорно да измислят и тиражират клевети, откровени лъжи или безумни фантасмагории, огромна част от тези „пишман-медии“ са анонимни.

Анонимността е заради страха. Искат да могат да се скрият, да непоемат отговорност – не само юридическа, но и просто морална. Дори в най-„невинния“ случай, анонимността на един „новинарски“ сайт е липса на елементарна етика.

Няма нищо престъпно в анонимен сайт по принцип – но ако е за неща като филми, лов, риболов, други хобита, изкуство.

Обаче е свръх-неморално и неетично да е анонимен един „новинар“, претендиращ да информира за политическия живот в България. Защото  новините създават изключително важното за всички ни общественото мнение и влияят на хората в ежедневните им решения.

На изброените в списъка по-долу  анонимни „информационни“ сайтове няма никаква информация за собственост – например име на физическо лице или фирма, която оперира или притежава сайта. Някои дори нямат никакъв начин за обратна връзка.

Не просто се съмнявайте във всяка дума в тях – съмнявайте се във всяка буква! И не се връзвайте на никакви оправдания, че те просто „препечатвали“ – защото, почти без изключения, не посочват оригинален източник.

Проверил съм ги лично един по един.

Бягайте далече от тях. Кажете на приятелите си да не ги посещават.


ОБНОВЕНО (1 декември 09:38) задрасканите сайтове добавиха информация за собтсвеността си след излизането на тази публикация. Адмирирам тяхната бърза реакция за прозрачност и отговорност.

ОБНОВЕНО (1 декември 18:09) със звездичка (*) са отбелязани сайтове „агрегатори“ на новини (RSS) без явен собственик/отговорник. Те не публикуват свое съдържание, а автоматично намират новини и показват заглавие и част от тях, като за прочитане на цялата новина пренасочват към оригиналния източник.
Възникват спорове дали мястото на такива сайтове е в този списък. Логиката е, че те все пак са до известна степен отговорни. Две причини: 1) защото решават от кои медии да вземат автоматично новините си – биха могли да не взимат от анонимни такива, и 2) защото човек формира мнението си дори само от заглавия.  Ако  агрегатора на новини уточнява на сайта си, че използва за източници само неанонимни сайтове, то тогава няма да бъде в този списък, дори и ако на самия агрегатор няма информация на кого е собственик.

ОБНОВЕНО (1 декември 2013) С удебелен шрифт (bold) са добавените след оригиналното излизане на публиакцията. Приемам и ще добавям посочени от други хора сайтове, които изпълняват условието за анонимност – да няма име на физическо лице или фирма собственик или отговорен редактор – след като лично ги проверя.

ОБНОВЕНО (9 януари 2014, 20:16)
Сайтовете gramophon.com, moreto.net, razkritia.com и zasada.bg добавиха информация за собственост след тази публикация, затова са премахнати от списъка.

ОБНОВЕНО (20 ноември 2015) Направих приставка за браузъра Chrome , която предупреждава да при зареждане на сайт от списък.а Все пак е трудно човек да помни всички тези сайтове, или да проверява ръчно всеки път като чете.

Списъкът се обновява постоянно  ако намерите анонимен „новинарски“ уебсайт, напишете го в коментар под публикацията. Ще бъде прегледан и добавен след като бъде проверен, че наистина няма информация за собственост или главен редактор.

Претендиращи да са „новинарски“/“медийни“ сайтове, на които няма информация за собственост (физическо лице или фирма) или за отговорни редактори на съдържанието им. 

Вижте актуален постоянно обновяван списък в специалния за целта проект „Медийно око“, обявен на 13.12.2016 г.

163 thoughts on “ВНИМАНИЕ: анонимни български „медии“. Избягвайте на всяка цена!

 • 19.11.2015 at 08:08
  Permalink

  Отворих произволен сайт, някакъв форумнюс. и веднага видях че авторът дори не е проверявал както твърди. тия имат и телефон и адрес http://www.forumnews.bg/%D0%97%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/

 • 19.11.2015 at 12:57
  Permalink

  Предлагам http://off-news.net/ . Явно името имитира offnews.bg. На пръв поглед изглежда безобиден сайт за препечатване на (някои ги намират за) забавни линкове, но наред с това излизат и такива безумия http://off-news.net/208

 • 19.11.2015 at 13:49
  Permalink

  @Петко: според конретно дефинирания критерий в публикацията ми:
  На изброените в списъка по-долу анонимни “информационни” сайтове няма никаква информация за собственост – например име на физическо лице или фирма, която оперира или притежава сайта.

  Телефон и адрес НЕ разкриват собственост, или по-общо – конкретна отговорност (например, ако има каквото и да име на физическо лице, като „редактор“ или друго, приемам, че сайта е Не-анонимен).

  Но отразявам в таблицата, че forumnews.bg вече имат телефони и адрес – вероятно са сложени след като съм прегледал сайта преди почти 2 години.

 • 19.11.2015 at 13:51
  Permalink

  @Мария: благодаря – добавен е off-news.net

 • 19.11.2015 at 15:22
  Permalink

  Не видях в списъка сайта http://www.budnaera.com/

  Разгледах го, но никъде не видях форма за контакти, кой стои зад него и т.н. Дори и в страниците им в социалните мрежи е така.

 • 19.11.2015 at 20:23
  Permalink

  @Valentin: благодаря за посочването – добавен budnaera.com, очевидно тотално анонимент сайт.
  Точно така работи списъка – аз лично нямам време постоянно да търся нововъзникнали сайтове или стари , които са анонимни. Разчитам на активни хора да ги посочават и тогава ги добавям.

 • 21.11.2015 at 04:49
  Permalink

  Сайта voininatangra

 • 22.11.2015 at 11:33
  Permalink

  @Весела: voininatangra не изглежда да е сайт, фокусиран върху новини и това да е медия, по-скоро е на някаква общност и „новините“ са вторични при него, затова няма да го добавя

 • 22.11.2015 at 12:13
  Permalink

  @Весела: проверени и добавени 4-те изброени по-горе – благодаря

 • 26.11.2015 at 03:37
  Permalink

  bradva.bg – само два имейла и нещо друго.

 • 26.11.2015 at 03:39
  Permalink

  *и нИщо друго

 • 26.11.2015 at 07:48
  Permalink

  Какво означава, че тази приставка, може да променя данните ми за всички посещавани сайтове?

 • 26.11.2015 at 08:31
  Permalink

  tribali.info си има и адрес и мейл и телефон
  За firefox ще има ли такава добавка?

 • 26.11.2015 at 12:14
  Permalink

  @Жоро: това е вградено в Chrome предупреждение за всяка приставка, която проверява сайта, който се зарежда в Chrome. Точно това прави тази приставка – тя първо проверява дали сайта, който се опитвате да заредите, е в списъка, и ако е – изкарава специална страница, където да изберете дали да не отивате на този сайт или да продължите.
  Бъдете сигурен, че приставката не прави абсолютно нищо друго – за разлика от други приставки – с това какво и къде браузвате.

 • 26.11.2015 at 12:16
  Permalink

  @Росен: явно ще трябва да махна колоните адрес и емейл в таблицата – те са сложени само да покажат дали някой все пак е сложил някакви данни въобще на сайта си.
  Критерият за попадане в този списък е липса на информация на самия сайт за име на човек или фирма, собственик или отговорен (например редактор).

 • 26.11.2015 at 12:22
  Permalink

  @Владо Нейчев:
  bultimes.com е отпреди в списъка – вероятно не сте го видели
  http://www.petel.bg – има информация на сайта им за фирма притежател в Контакти

  другите 2 ще ги добавя

 • 26.11.2015 at 15:29
  Permalink

  премахвам от списъка politikata.net

  Получих емейл от собственика на този сайт – “Индекс Инфо ООД”. Макар да е по-особен случай – на самия сайт politikata.net няма информация кой го притежава – при следване на линка “За Контакт” се стига до сайта indexinfo.org, където пък – най-долу на всяка страница – може да се намери име на фирма “Индекс Инфо ООД”, за която става ясно че е медйна група, притежаваща набор от сайтове, включително и politikata.net.

  Идеята на моето наблюдение над онлайн обществени медии е човек да може лесно и веднага да види кой е собственик на медията – без да има нужда да търси другаде и без да има нужда от специални познания за техническата организация на интернет (като например домейн регистри и т.п.)

  Но понеже има начин да се стигне сравнително бързо до собственика на politikata.net, то аз го премахвам от списъка.

 • 27.11.2015 at 12:26
  Permalink

  bpost има телефон за контакт – http://bpost.bg/page/contacts
  Самия сайт помня, че някога го създадоха от хостинг доставчика FColor, които в момента работят под името rax.bg, но нямам представа дали е останал тяхна собственост. Имам качена подобна приставка за Firefox, която на този сайт ми пищи, че е от групата на Делян Пеевски. В тази връзка – има ли шанс приставката ти да се сдобие и с версия за Firefox?

 • 29.11.2015 at 11:02
  Permalink

  добавен sekirabg.com

 • 29.11.2015 at 18:52
  Permalink

  factor-news.net
  inbulgaria.info
  kafene.net

  Проверените сайтове са взети от списък в http://novini.inbulgaria.info – също анонимен.

 • 29.11.2015 at 19:10
  Permalink

  В този сайт досега съм проверил всички от рубриките „Сайтове – национални и световни новини“ и „Вестници – национални и световни новини“. Ако някой има желание, нека да провери и другите рубрики.

 • 30.11.2015 at 03:45
  Permalink

  nbox.bg

 • 30.11.2015 at 08:13
  Permalink

  btvnovinite.bg
  goreshto.net
  gospodari.com
  lentata.com
  mister.bg

 • 30.11.2015 at 08:31
  Permalink

  Последни от мен за деня.

  dnes.co.uk
  crimes.bg
  freshnewsbg.com
  ournet.bg

 • 30.11.2015 at 08:54
  Permalink

  Икуших се и за duma.bg
  Липсва информация за собственик или поне аз не успях да намеря на сайта им.

 • 30.11.2015 at 10:57
  Permalink

  @Полуанонимен: duma.bg има конкретни хора изброени за редакторски екип – най-долу, линк „Редакция“ – така че не отговаря на условията; и други такива не съм добавял – когато има посочен отговорен редактор

 • 30.11.2015 at 11:06
  Permalink

  dnes.co.uk – добавен
  crimes.bg – не е добавен; в „Условия за ползване“ има име на фирма
  freshnewsbg.com – добавен
  ournet.bg – добавен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *