Най-ефективният начин за промяна: да махнем праговете за независими кандидати!

Протестите в България в един момент трябва да предложат алтернатива как да подменим използвачите, нагаждачите и чистите продажници в парламента, в който те се оказаха мнозинство (както и в предишния).

Голяма част от протестиращите призовават за нови избори веднага. Хубаво звучи. Някак си правилно, справедливо.

Но ако ще ги правим по сегашния Изборен кодекс, те няма да произведат нищо особено различно. Партиите ще ни пробутат – чрез съставените на база вярност и подкуп (материален или нематериален) – пак същите муцуни, срещу които се излива недоволството вече повече от седмица.

Тотално морално провалилите се “нови” депутати от коалицията БСП-ДПС-Атака говорят от няколко дни за “изцяло нов Изборен кодекс”. Това също е опасно: може  да охлади протестите като се проточи месеци наред. Изборният кодекс е нещо много сложно и голямо. Нов не може да се напише за дори за седмица. А в настоящият има много смислени и разумни неща.

Така въпросът е какво да направим, че да има смисъл от нови избори съвсем скоро, но в същото време те да произведат коренно различен резултат?

Чуват се предложения, които не биха довели до нищо хубаво: свалянето на 4%-ната границата за влизане в парламента. Погледнете резултатите само отпреди месец. Рискуваме “промяната” да се изрази в това в парламента да се намърдат доказано морално много по-съмнителни фигури дори от Пеевски – като Ковачки, Бинев, или като връх – все още разследваният Алексей Петров. Не ни трябва и “Другата Атака” в лицето на партията на една телевизия. Нито пък неадекватния популизъм на Витков.

Най-сигурният начин да променим състава на парламента само с няколко малки промени в Изборния кодекс, за да има смислени избори съвсем скоро, е да махнем ограниченията за независими кандидати.

В момента те са просто непреодолими за честния, свестния, средния гражданин: 10 000 лв депозит (който се губи ако не се спечели минимум гласове) и 7000 подписа. За сравнение, в много по-богатите САЩ, изискването им е $7000 и 60 (няма грешка – само шестдесет!) подписа, или нулев депозит при 3000 подписа!

Някой ще каже: “но така всеки с пари ще може да си купи място!”

Не е вярно: ако ставаше само с пари, щяхме и сега да имаме маса избрани “независими” депутати. Защото тези с парите със сигурност имат 10 000 лв за депозит. И рискът да го загубят не ги смущава.

Но най-сериозният “контролен механизъм” е голямото събуждане на хората в резултат от сегашните протести. Той ще ни предпази от добре известните вече – особено на местно ниво – измамници и съмнителни фигури. Те няма да могат да минат “незабелязано” както е по сегашните изборни правила – в листите на партиите.

Ако приемем само козметичните промени в Изборния кодекс, които се спрягат тези дни – било то машинно гласуване (което никому не е ясно какво означава), тотална прозрачност на ЦИК (заседания онлайн, протоколи веднага) и други подобни, то ефекта би бил много по-малък.

Нали се сещате, че те само ще променят коя партия на лъжата, измамата и личното облагодетелстване слага ръка – отново – върху ресурсите на България?

Само независими кандидати без ограничения за депозит или подписи биха променили коренно състава на тези, които упълномощаваме да упражняват властта от наше име.

Защото иначе пак ще изберем поредните народни предатели, а не народни представители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *