ГЕРБ уебсайта си не могат да поддържат на линия – какво електронно правителство чакахме от тях?

Интернет-сайтът на партия ГЕРБ – www.gerb.bg – в продължение на вече повече от 16 часа е недостъпен.

I/O Error: Unable to contact target server www.gerb.bg:80 after 3 tries.

След като един елементарен уебсайт не могат да поддържат да работи, за какво електронно правителство ни говорят?

Тоталният провал на българската държавна администрация да улесни гражданите е безспорен.

Сайт за кандидатстване в детски градини, със солена цена от 400 000 лева, се срина минути след пускането му по времето на кметуването на Бойко Борисов.

Съдебните решения на българските съдилища – макар да са публично достъпни на сайтовете им – не могат да бъдат търсени в Гугъл заради безумна недомислица в техническия начин за представянето им на Интернет.

Регистри на съдилища и други институции стоят с месеци неработещи. Пример е регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към министерството на правосъдието, който “откара” няколко месеца миналата година със съобщение за грешка (на стария си адрес – сега има нов, който работи).

Неколкократни сривове за сериозни периоди от време достигнаха и такива изключително важни за икономиката и функционирането на правовата държава като сайтът на Агенцията по вписванията.

Същата институция иска пари за справка за собственост на имот. Уж само дребни стотинки, 0.40 лв. Но за да получите справка веднага, трябва да платите минимум 2.50 лв минимум (включва такса за електронно плащане). В свестните, развити страни тези справки са безплатни.

Друга върховна глупост, за която правителството на ГЕРБ плати 30 000 лв, беше смешният уебсайт от 10-15 странички на 3 езика, който да “съветва” чужденците по въпросите за покупко-продажба на имоти в България. Освен безсмисленото съдържание – на практика “copy/paste” на закони, постановления и наредби, без грам пояснения – имаше и обещание за електронна услуга. От 5 декември 2012 сайтът трябваше да праща SMS при промяна в собствеността на имот.

Когато попитах изпълнителите как смятат да правят това – при положение, че няма откъде да знаят мобилните телефони на собствениците на имотите – не получих никакъв отговор.
Същото гузно мълчание получих в отговор и когато ги питах дали услугата е пусната след широко рекламирания срок 5 декември.

Да не говорим за сайтовете, които за по-голяма сигурност на личните и фирмени данни, които се предават по Интернет, са настроени да ги кодират … но всъщност отблъскват гражданите с предупреждения точно за обратното: “не се доверявайте на този сайт”. Тук се нареждат:

  • Националната Агенция за Приходите ( https://inetdec.nra.bg ) – явно съвсем наскоро поправен, но години наред плашещ потенциалните си потребители с предупреждение че сигурността му не е наред;
  • Търговският регистър (от ляво, изберете “Електронни услуги”)
  • Съвсем пресен пример: страницата на ЦИК за електронно подаване на заявления за гласуване в чужбина, която престоя повече от 24 часа с подобно плашещо предупреждение.

Не за всички проблеми с електронното правителство причина са ГЕРБ, разбира се.

Но твърде многото провали и липса на резултати, в сравнение с многомилионните похарчени суми, се случиха именно при тяхното управление.

One thought on “ГЕРБ уебсайта си не могат да поддържат на линия – какво електронно правителство чакахме от тях?

  • 04.05.2013 at 07:38
    Permalink

    Ами да как няма да се срине сайта за детските градини като първо трябва да се изпробва и после да се пуска в реално време. Но ние всичко си правим в последния момент и после защо не станало?! Ами защото не се правят така нещата. А сумата за сайта наистина е паметна. За електронно правителство определено не сме готови. И определено очаквам да се случи същото – да забие системата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *