Поредна СЕРИОЗНА недомислица в електронното заявление за българите в чужбина на сайта на ЦИК

 (Обновено) Въпреки, че проблемът все още не е решен, призовавам всички български граждани в чужбина да подадем заявление, за да покажем, че съдбата на България е важна за нас:
https://www.cik.bg/register

 Ако не искате да давате допълнителните лични данни, които ЦИК иска незаконно в електронното заявление, то разпечтайте, попълнете и пратете тази форма на заявление с писмо по пощата до съответното посолство (адреса тук). Подробности за попълването.

———————————————————————————-

За Централната избирателна комисия явно не сме във века на мобилните устройства. А те, както всеки първокласник знае, превишават както по брой, така и особено по използваемост компютрите в света.

Това само – или поредната небрежност, претупване на работата и непрофесионализъм – може да обясни причините защо втори ден след пускането й,  електрoнната страница на ЦИК за заявления за гласуване в чужбина не може да бъде намерена от огромна част от потребителите на мобилни устройства. Проблемът е налице включително за най-популярните таблети в света – Apple iPad – както и за всички видове мобилни телефони.

(Обновено) Не само това, но e и на практика невъзможно заявлението да бъде попълнено от смартфон – страницата му не е създадена да има мобилен изглед, което прави полетата в нея недостъпни. Ето как изглежда:

Разбира се, ще каже някой: заявителят може да си направи труда да намери компютър. Оттам, да препише връзката към заявлението и след това да я въведе ръчно в браузъра на мобилното си устройство.

Може. Но това ли е идеята на една електронна услуга – гражданите да се занимават с технически подробности, за да могат да я ползват?

Явно това е. След като сайтовете на българската администрация са пълни с дълги, объркващи, трудноразбираеми за обикновения гражданин технически инструкции. От гражданина се очаква да положи много усилия, за да ползва така нареченото българско “електронно правителство”. При положение, че всички тези проблеми нямаше да ги има само при малко повече мислене и професионализъм.

На някого тези проблеми могат да се струват “заяждания за дребнавости”. Но електронните услуги трябва да се правят професионално и смислено, за да са полезни за гражданите. А не просто само за “отчитане” на някаква свършена работа …

Това ли е идеята и за българите в чужбина? След като явно и многократно в обсъжданията в парламента на тазгодишните промени в Изборния кодекс депутатите подчертаха, че целта е българите в чужбина да бъдат улеснени да подават заявления за гласуване електронно?

Все пак, похвала за ЦИК, че въобще имат мобилна версия на сайта си. Но да намерят начин да предоставят в нея както електронното подаване на заявления. И не само, а и всички други части от стандартната (компютърната) версия на сайта си, които липсват. Или поне да сложат връзка за зареждане компютърната версия на сайта от мобилно устройство (отделен въпрос е каква играчка е човек да се оправи с такава версия на смартфон, например).

(Обновено) ЦИК не е положила никакви усилия да има мобилна версия на страницата си. Сравнително добрия изглед на основната им страница е случайно стечение на обстоятелствата.

“Хубава работа, ама българска …”.

(Техническо допълнение: Тестването как един сайт изглежда на различни устройства не изисква създателите му да имат което и да е от тези устройства. Има готови “добавки” за браузърите Chrome и Firefox, с които се имитира зареждане с избрано мобилно устройство.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *