Типичен ЦИ(р)К с електронното заявление за гласуване в чужбина

 (Обновено) След над три дни проблеми с плашещите и отблъскващи съобщения, предупреждаващи потенциалните заявители да не се доверяват на сайта на ЦИК, проблемът е почти изцяло оправен (все още го има с Internet Explorer версия 8, пoследната версия браузър на Windows XP).

Въпреки съществуващите все още други проблеми с намиране и попълване на заявлението от мобилни устройства, призовавам всички български граждани в чужбина да подадем електронно заявление, за да покажем, че съдбата на България е важна за нас.

 Ако не искате да давате допълнителните лични данни, които ЦИК иска незаконно в електронното заявление, то разпечтайте, попълнете и пратете тази писмен форма на заявление с писмо по пощата до съответното посолство (адреса тук). Подробности за попълването.

Вижте и другите изображения (по-долу), за да разберете каква огромна глупост е създала ЦИК с току-що пуснатата от тях вчера страница за  електронно заявление за гласуване в чужбина: страницата отблъсква и плаши желаещите заявители!

Какво електронно правителство, “какви 5 лева”? След като поредната държавна структура не може да се оправи с нещо толкова елементарно като един цифров сертификат?!?!?

След като некадърниците от провайдера на цифровия сертификат за сайтове –  българската “ИТ фирма” StampIT – години наред не се размърда да си направят сертификацията както трябва (писах за това подробно още през 2011!), то ЦИК можеше да купи друг сертификат! Струва само 20 лв.

Някой въобще провери ли какво излиза? Сигурно да, но явно в българската държавна администраиция са свикнали да щракат “ОК” на предупреждения за невалидност на сертификата на сайтове. Ине ги е впечатлило.

Тогава страницата им не би отблъсквала българските граждани в чужбина, от които иначе комисията иска да въведат много чуствителни лични данни като например ЕГН, адрес, номер, дата на издаване на паспорт/лична карта, и мобилен телефон …

С бразузър Firefox (най-популярния в България бразуър):

С браузър Chrome:

С браузър Safari (Mac):

3 thoughts on “Типичен ЦИ(р)К с електронното заявление за гласуване в чужбина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *