ЦИК пуснаха електронно заявление за гласуване в чужбина въпреки оспорването му в съда

(Обновено) Въпреки съществуващите все още други проблеми с намиране и попълване на заявлението от мобилни устройства, призовавам всички български граждани в чужбина да подадем електронно заявление, за да покажем, че съдбата на България е важна за нас.

 Ако не искате да давате допълнителните лични данни, които ЦИК иска незаконно в електронното заявление, то разпечтайте, попълнете и пратете тази писмен форма на заявление с писмо по пощата до съответното посолство (адреса тук). Подробности за попълването.

Това не значи, че няма да продължим да търсим сметка на ЦИК за нарушенията на закона – жалбата остава в сила и ще държим да бъде удовлетворена.

———————————————————————————-

Днес, 28 март 2013 г., ЦИК най-после предостави на страницата си – след голямо закъснение и неспазване на срокове – електронен вариант за подаване на заявление за гласуване в чужбина.

Но ЦИК прави това въпреки жалбата (подадена от мен) в Административен съд София – град (вх.№8374 от 25.03.2013) срещу това в електронния вариант на заявлението да се изискват данни за номера на лична карта/паспорт, дата и място на издаването им, както и мобилен телефон.

Това изискване надвишава многократно изрично описаните в закона данни, нужни за подаване на електронно заявление. Нещо повече – такива допълнителни данни не се изискват в другите два начина за подаване – лично или по пощата.

Особено неадекватно и необяснимо е изискването всеки заявител да предостави номер на мобилен телефон, чрез който да получи код, с който да потвърди заявлението си. Без такъв код заявлението на може да бъде прието на сайта на ЦИК.

С вкарването на подобни допълнителни, неоправдани изисквания в своето решение №2183-НС от 21.03.2013, комисията отново произволно и незаконосъобразно “дописва” закона – точно както направи и през 2011 г. с прословутото изискване за PDF формат на електронните заявления в изборите за президент.

Специално информирах ЦИК за жалбата един ден след подаването й, за да знаят колкото може по-рано за нея (преди да я получат като ответник формално от  съда) и евентуално да променят решението си, или поне да са готови с алтернативен вариант.

Съдът е длъжен да се произнесе в 14-дневен срок по жалбата, т.е. до 7 април. А на 11 април изтича срокът за подаване заявления за гласуване в чужбина.

Дано някой програмист или администратор на ЦИК не е оставил небрежно някоя “вратичка” отворена, както се случи през 2011 г., когато личните данни на всички над 36 000 заявители за гласуване в чужбина бяха публикувани на сайта на МВнР, достъпни за всеки.

Но най-сериозният въпрос е докога ЦИК ще си позволява да произволно да дописва закона с необосновани и нелогични изисквания, с които да затруднява българите в чужбина да гласуват. И това въпреки изразеното явно в дебатите в Народното събрание желание да се улесни подаването на такива заявления.

Допълнение: Препоръчвам на българските граждани в чужбина да подават заявления по пощата докато все още има достатъчно време писмото им да пристигне до 11 април.
Да се надяваме и че междувременно съдът ще приеме аргументите ни и ще задължи ЦИК да премахне незаконните утежнения на процедурата.

Пояснение: на изборите през 2005, 2009 и 2011 г., електронни заявления можеше да бъдат подавани чрез емейл от всеки заявител. От тази година това не е възможно.

За да улесним подаването на заявления на предишните избори, както и най-вече да подсигурим, че заявленията се отчитат коректно и не се отвхърлят заради дребни пропуски от посолствата, група доброволци свършихме работата, която трябваше да свърши държавата, като създадохме сайтовете за подаване на заявления glasuvam.com (2005 г.) и  iskamedaglasuvame.com (2009 и 2011 г.)

6 thoughts on “ЦИК пуснаха електронно заявление за гласуване в чужбина въпреки оспорването му в съда

 • 29.03.2013 at 08:51
  Permalink

  Краси, това са заявления, за да се открие избирателна секция – поне аз така ги разбирам.
  Вярно е, че има глупости в него, но не виждам чак толкова големи проблеми. По-важното е да има хора, които да се регистрират и да гласуват.

 • 29.03.2013 at 23:07
  Permalink

  Това със сертификатите е голяма издънка – отблъсква хората (направи си ги плаши да не си дават данните), плюс е небрежност, която държавните уебсайтове постоянно репликират, отново и отново.

 • 29.03.2013 at 23:08
  Permalink

  проблема с SSL сертифката на електронното заявление продължава:

  1) само при Firefox (всяка OS) продължава да дава, че сертификата има проблем
  решението е описано тук и се оправя с проста конфигурация:
  http://stackoverflow.com/questions/275878/firefox-and-ssl-sec-error-unknown-issuer

  2) въобще не се зарежда на комбинацията Win XP + IE8 (все още доста популярна)
  Грешката е:
  “Internet Explorer cannot display the webpage”

 • 31.03.2013 at 03:37
  Permalink

  Абсолютно подкрепям позицията ви, г-н Гаджоков. Намирам реакцията ви за правилна и навременна и ви благодаря, защото това е въпрос, който засяга всички ни и не е за подценяване. Въпросът за защитата на личните ни данни е сериозен и не случайно има закон за това. От друга страна, не е нормално управляващите да знаят за гражданите всико, а обратната зависимост да не е изпълнена и никой да няма представа кой, как и защо прави нещо в държавата ни.

 • 02.04.2013 at 04:01
  Permalink

  Който желае да съсипва България
  с псевдо – Демокрация да ходи да гласува
  Аз нямам право да се кандидатирам (5 години съм в Чужбина )
  значи мога само да гласувам за (някого)
  Правата ми са отнети така че успех с
  избирането на поредните Бостандии
  които ще ви продават като пъпеши дини и тикви на банките бизнеса и прочие

 • Pingback: Красимир Гаджоков: проницания - ЦИК продължава да затруднява гласуването на българите в чужбина с нови абсурди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *