Не политическата система ни е виновна

На политическата система в България й няма нищо. Тя е моделирана добре, доказала се със стотици години история в най-развитите демокрации.

(Е, не съвсем нищо – разко трябва да бъдат свалени финансовите и организационни ограничения за влизане в политиката на нови партии и независими кандидати. Но това е по-скоро технически, а не фундаментален проблем.)

Проблемът е в хората, които влизат в тази система. В техните ценности, морал, воля, добронамереност, отговорност, загриженост.

Недоволните от резултата, който тази “система” ни дава, са безспорно прави. Но тогава – те да влязат в партиите и да покажат как правилно се правят нещата. Ако не им харесват сегашните партии – да основат нови.

Този механизъм работи по целия свят. Ако при нас резултатът не се харесва, то не е заради проблем на механизма, а заради проблема кои точно са хората в него.

Как? Ами огледайте се, със сигурност познавате свестни хора. Говорете с тях. Убедете ги да се включат в политиката – дори на местно ниво.

Или ако смятате, че вие сте свестни, добронамерени, и няма да правите далаверите и простотиите на тези, от които недоволствате днес – включете се вие.

Но не търсете под вола теле. Ако имаше по-добра “система” за управление, която значително по-ефективно и по-бързо да отразява волята на народа, тя щеше да е вече измислена.

Но не и от нас, българите. Не защото подценявам потенциала на мислещата, интелигентна част от нацията.

А защото тези, които твърдят, че имали “по-добър модел”, са тотално неизвестни отпреди демонстрациите. Не говоря за известност политическа или медийна. Говоря дори за най-малка известност с мненията им по обществени въпроси в интернет, където няма нужда да те кани някой или да му плащаш, за да изкажеш мението си. А в българското обществено-активно интернет-пространство определено има много мислещи и отдавна известни хора.

Всички разбираме напълно протестиращите. Те са прави – абсолютно недопустимо е сметките им за ток да станат два пъти по-високи за една година.

Но това не е оправдание да правиш или подкрепяш глупости като изказните от някои от самообявилите се лидери на гражданските протести – като забрана на сегашните партиите да участват във властта или криминални наказания за политически решения . Защото с подкрепянето на подобни идеи ще докараш на власт още по-опасни използвачи и далавераджии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *