Кметът Фандъкова прави огромна грешка с топломеренето

“Топлофикация” София е в 19-ти век. Все още работи по “прогнозни” сметки вместо реално-измерени.

Вместо да задължи общинското предприятие да се заеме с проблема – в разумен срок – с което да защити потребителите на топлоенергия, столичният кмет г-жа Фандъкова го задълбочи.

Току-що приетите от Софийски общински съвет (СОС) предложения на кмета дават възможност – от следващия отоплителен сезон – да не се плаща за отопление въобще до получаването на така наречените “изравнителни” сметки.

Премахването на лихвите върху “прогнозните” сметки е положително и правилно решение (друг е въпросът колко голяма глупост е допускането въобще на подобно нещо).

Но ако от това следва възможността изцяло да не се плащат сметките, това ще е пагубно.

Масовото домакинство няма да предвиди и спести нужната за плащане в бъдеще сума за няколко месеца отчетен период, а ще я изхарчи. Точно както се получи със сметките за ток след Нова година. И когато дойде време да се плаща реално, ще настъпи нов бунт срещу огромните (на практика няколкомесечни) сметки – този път само в столицата.

С това решение на СОС, обаче, не се предлага никакво решение на основния проблем: реално отчитане на използваната топлоенергия.

Време е Топлофикация да влезе в 21-век: с индивидуални топломери на “входа” на всеки апартамент.

Какво трябва да направи кметът:

– да задължи Топлофикация да закупи и монтира уреди за измерване за инфивидуално потребление (на “входа” на всеки апартамент)

– до извършване на горното, временно да намери механизми за задължаване плащането на разумни, номинални прогнозни сметки и по-честото им изравняване

Защо Топлофикация, а не гражданите, да поемат разходите за закупуване и монтиране на топломер?

Добър въпрос, предвид че Топлофикация София е общинско предприятие и всеки негов разход се товари на гърба на софиянци чрез данъци и такси.

Но в случая за същите тези софиянци е много по-изгодно да поемат разхода чрез някакъв вид изплащане във времето чрез Топлофикация, отколкото идивидуално.

Защото закупуването и монтирането на огромен брой (от порядъка на няколкостотин хиляди ) топломери от Топлофикация, а не от гражданите, би довело до огромни отстъпки – от порядъка на 50-60% – в цената на един топломер, който на дребно струва около 75 лв.

Включвайки фиксирана сума като добавка към няколко поредни месечни сметки би било разумен начин за изплащане стойността на закупуване на монтаж на топломера от абонатите.

Този механизъм би довел до спестяване на огромни средства от страна на софиянци.

3 thoughts on “Кметът Фандъкова прави огромна грешка с топломеренето

 • 28.02.2013 at 16:01
  Permalink

  Идеята не взима предвид, че всички тръбни системи, изпълнени преди 1989 г. са с няколко вертикални щранга, които минават през жилищата в една сграда. В този момент възниква резонният въпрос къде да се монтира този топломер и изводът, че той няма да може да отчита топлоотделянето в жилищата чрез преминаващите тръби.

  Тази идея се осъществява в съвременните жилища, в които тръбните системи са с един вертикален щранг извън площта на жилищата и индивидуален топломер във всяко жилище. При такава система плащането на някаква фиксирана абонатна такса е оспоримо, но всъщност донякъде справедливо. Хората, които не ползват парно все пак “изсмукват” топлина от съседите си, а и Топлофикация трябва да си избие разходите по абонатната станция.

  Извод: Няма “справедливост” при общо ползване на енергия за отопление, всеки се чувства ощетен.

 • 28.02.2013 at 16:17
  Permalink

  Не е смислено да се стига да неща като “изсмукването” на топлина. То просто не трябва да се взема предвид. Ако някой иска да стои на по-студено, и си намали парното, ще плаща каквото мине през тъбите му.
  Изсмукването няма да му достави съществена топлина.

  Иначе, това с общата тръба, минаваща отгоре до долу през всички апартаменти – ако добре разбирам – е проблем.Но нали има и друга, която се отклонява?

  Не съм инженер по топлотехника, но съм сигурен че може да се създаде модел, който максимално добре да отчита дори и при това положение. Дори да е сложна формулата, все пак компютри ще я смятат.

 • 01.03.2013 at 01:59
  Permalink

  Предлагам следното решение:
  Софийската топлофикация прекратява договорите с ВСИЧКИ свои абонати, които се отопляват чрез абонатни станции. Топлопреносната мрежа в града е налична и в относително добро състояние. Топлофикация София изгражда ЗА НЕЙНА СМЕТКА инсталация – вертикален щранг [например в стълбищната клетка] с отклонения до вратата на всяко жилище.
  Който желае да ползва топлофикация – сключва ИНДИВИДУАЛЕН договор с топлофикацията и ИЗГРАЖДА ЗА СВОЯ СМЕТКА инсталацията в апартамента си. [Смятам че със съвременните строителни материали това не е никакъв проблем.] Който не желае – да се отоплява и загрява вода както намери за добре.

  Това няма да е лесен или бърз процес но ми се струва единствено разумния и справедлив начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *