Кратък Закон за запазване на българският език

Ако продължаваме така – с непреведени реклами в магазини, в ресторанти и по телевизията – съвсем скоро най-голямата част от българското население няма да разбира какво купува или яде.

Друга, по-малка, но по-млада част, ще порасне с език, който няма много общо с българския.

Затова предлагам следният много кратък, но ефективен Закон за запазване на българският език:

чл. 1. С цел запазване на българският език, той е задължителен във всички видове комуникация на публично място на територията на Република България.

чл.2. На базата на чл.1, всеки надпис на друг език, показван на публично място, трябва да бъде придружен от съответен надпис на български език:

(а) ако надписът е преводим , той трябва да бъде преведен на български език по смисъл; в противен случай, да бъде изписан на кирилица с транслитерация според стандарта;

(б) преведеният на български език надпис трябва да бъде с 20% по-високи букви от този на оригиналния чужд език

(в) преведеният на български език надпис трябва да е с по-ярък или със същата яркост цвят като този на оригиналния чужд език (за да не започне дребнавият тарикатлък да спазваме закона, но изписвайки на български с нечетимо бледи букви);

(г) надписът на български език да е първи по ред, над надписа на друг език (ако надписите бъдат  продредени вертикално), или вляво от него (ако са подредени хоризонтално);

чл. 3. Глобата за нарушение на този закон е едномесечна заплата на управляващия фирмата/организацията, за всеки месец на нарушение, за всеки надпис в нарушение.

6 thoughts on “Кратък Закон за запазване на българският език

 • 17.09.2012 at 03:08
  Permalink

  направо викам да забраним чуждите езици и да изгоним всички чужденци.
  че не си представям как двама шведски туристи ще стоят пред александър невски и ще си говорят на български.
  после вече ще обсъдим кога да нападнем полша.

 • 17.09.2012 at 09:58
  Permalink

  Mного хубаво написано, но депутатите и юристите не обичат кратките и интелигентите решения, защото ще останат без работа .. 🙂

 • 25.09.2012 at 07:49
  Permalink

  Здравей Краси!
  Приятно ми е да прочета тези проникновени писания на тази толкова важна тема. Нека да помислим, дали има много народи, като нашия, които да имат собствена азбука? Да се напише азбука за един народ е Божие дело. не е дадено всеки му. Дори евреите нямат собствена азбука въпреки, че са избран народ. Никога така наречения елит не се е грижил да се съхранява на духовността на своя народ. Ако хората станат духовни – устремят се към крайната цел на своето съществуване маса професии ще станат безсмислени. Накратко не вярвам съхранението на духовността (писмеността да се уреди със закон).

 • 31.03.2013 at 02:53
  Permalink

  Напълно съм съгласна с идеята за надписните и указателните табели на български език. Но…. как стоят ( и как да се променят) нещата в районите, където от години не се говори на официалния език в държавата ни?

 • 27.04.2014 at 13:24
  Permalink

  По-правилно ми се струва “общуване”, а не “комуникация”.
  Хрумването е чудесно.

 • 29.04.2014 at 15:00
  Permalink

  Напълно подкрепям предложението! Крайно необходимо е да се приемат закони, защитаващи БЪЛГАРСКИТЕ интереси и тези закони да имат строги санкции за неизпълнението им!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *