Никакъв шанс „социалните мрежи“ да заменят блогирането

Тези дни в световните новини нашумя проучване коя форма на интернет-активност е най-мощна. Според резултатите, блогирането загива за сметка на сериозно повишеното участие в „социални мрежи“ като Фейсбук (facebook.com).

Равностойни ли са, обаче, тези две форми на уеб-активност?

Помните ли тръпката когато за пръв път стартираха сайтовете за съученици? Или тези за запознанства? Много вълнения, откриване на приятели и съученици, възстановяване на връзки …

Но къде са всички тези неща сега? Кога последно ги посещавахте? Не помните, нали …

Фейсбук е най-„якото“ място на уеба в момента. Но по никакъв начин не „заменя“ блогирането. Предстои пренасищане на тази и подобните й „социална мрежа“. Незибежно, колкото и да не ви се вярва.

Огромна част от вашите приятели във Фейсбук не пишат нищо лично или дори не публикуват снимки от новите си преживявания. Почти единствената тяхна активност през повечето време са автоматичните съобщения с кого са станали приятели (не непременно в реалността!), или какъв „тест“ или анкета са преминали, чрез която са  „открили“ неподозирано досега свое качество …

Другата (единствена?) масова „активност“ е посочването на „интересна“ интернет страница или публикация. Но пак без никакво лично мнение или отношение, без дори съвсем кратък коментар …

Колко от фейсбук-приятелите ви са публикували дори една своя оригинална мисъл (или мнение) в „стауса“ си или под някоя снимка в последния един месец? Или са ви насочили към някакво тяхно *лично* мнение, пък било то дори само и кратък коментар в някой интернет-форум, например?

А „каузите“ и „организациите“ във Фейсбук? Много от тях сякаш са в някакво „състезание“ кой ще събере най-много  „привърженици“. И с това се изчерпва всичко. Много рядко някой ползва кауза или „група“ реално да ангажира хората – да се свърже с тях, да ги убеди  да направят нещо в реалното, което да допринесе за каузата …

Масово се създават каузи  едва ли не с очакването, че с простото им появяване и присъединяване на повече на брой поддръжници идеята ще предизвика реакция от обществото …

Все по-често, обаче, не е така. С течение на времето, нараства „инфлацията“ на подобни очаквания. Съвсем скоро няма да е никакво „събитие“, че във фейсбук е създадена поредната „кауза“, дори и да е събрала голям брой почитатели.

Да, Фейсбук все пак безспорно предлага забавления. Ако има наистина нещо наистина ценно, то е че събрано на една страница виждате какво нови има около приятелите ви (тези, които все пак си правят труда да напишат нещо). Така следващият път като се чуете или видите реално, ще сте „в час“.

Но няма как „социалните мрежи“ да заменят блогрането. Защото в един блог се иска да кажеш или покажеш нещо ново, различно, та дори и само по форма. Да изкажеш не просто една мисъл, а да я аргументираш.

Двете форми на предаване на мисли просто не споделят едно и също измерение.

2 thoughts on “Никакъв шанс „социалните мрежи“ да заменят блогирането

 • 08.02.2010 at 10:44
  Permalink

  Връзката между социалните мрежи и комерсиалния блог е един изключително мощен маркетингов инструмент!

 • 08.02.2010 at 17:36
  Permalink

  Краси е улучил според мен много точно момента, че двете уеб-явления нямат много общо помежду си и е некоректно да се сравняват.
  Както Facebook, така и повечето блогове са създадени с маркетингови цели. Това е което е общата допирна точка между двете платформи. Всичко останало е различно.
  Блога обикновено е създаден около някаква идея, хоби или тема, която авторът на блога развива. Ако блога има за цел да изкарва пари, тази тема и блога се използват за маркетиране. Но също така има блогове (като този на Краси например, или като моят блог), които нямат за цел да маркетират нищо конкретно, а са място за дискутиране между приятели.
  Социалните мрежи са уеб-пространство за кратки и доста повърхностни коментари. Никога няма да достигнат сериозността и дълбочината на публикациите, които могат да се правят в един блог. Те са по-скоро място за регистриране на състояние, отколкото за започване на дискусии и развитие на идеи. Поне аз не съм видял до момента някой да е използвал Facebook за да напише или обсъжда писането на книга. Може би има, но не е толкова разпространено както е с блоговете.
  С други думи споделям мнението на Краси, че социалните мрежи ще се появяват и ще изчезват, блоговете, понеже са лични уеб-пространства, ще надживеят много версии на социални мрежи. В днешният свят всеки е автор и всеки е изобретател. Най-хубавото е, че може да споделя и да разчита на други да му помагат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *