Да не се самоунижаваме

Резкият завой в прогнозите на финансовия министър Симеон Дянков Прохаски определи първоначално като “непрофесионален”, след което каза, че точната дума е “несериозен”. Корекцията в прогнозата Дянков направи в сряда след заседанието на кабинета, на което бе приета правителствената конвергентната програма до 2012 г.

Тази корекция може да означава две неща – или при подготовката на бюджета за 2010 г. правителството не си е направило добре разчетите, или е знаело, че има благоприятен вариант за икономиката, но нарочно е заложило ниски прогнози, за да се застрахова. Тази любима тактика на българските правителства трябва да се прекрати, обясни Прохаски.

Медиапуул

Че трябва да се прекрати – няма спор.

Но тази тактика не е “изобретение” на българските правителства. Нито е любима само в България.

Такава е “тактиката” на канадските правителства от много години насам. И естествено има спорове.

Но почти както и в България, критикуващите този бюджетен похват много бързо стават негови защитници … когато вземат властта.

Има достатъчно отрицателни неща, наистина характерни много по-силно за страната ни, отколкото за други държави. Така че да не се самоунижаваме. Особено когато наистина няма основания.

Универсално решение няма. Отново всичко зависи от добронамереността и искрената загриженост за обществените (а не партийните) интереси.

Там определено е нужно промяна в тактиката на гражданите спрямо избранниците им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *