16.02.1989: наше писмо до “Панорама” да бъде преименувана ул. “Жданов”

Бяхме студенти втори курс. Жадно попивахме флагманите на съветската “перестойка” и гласност – седмичника “Московские новости” , списание “Огоньок”, вестник “Литературная газета” и списание “Новое время”.

От тях научихме потресаващите факти за избитите от Сталин милиони руснаци, четяхме ужасите, описани в “Архипелаг ГУЛАГ” на Солженицин .

В България многогодишната комунистческа пропаганда се правеше, че нищо не е станало: никаква критика на комунистическата власт не стигаше все още до пресата. Всичко се ограничаваше в предаваните от уста на уста брожения, предимно в академичните среди, създавани от Екогласност и Клубът за подкрепа гласността и преустройството.

С няколко най-близки приятели написахме писмо до предаването “Панорама”, водено от Иван Гарелов (“Панорама” беше най-силното предаване, след като “Всяка неделя” на Кеворк Кеворкян беше спряно няколко месеца по-рано заради шокиращи антикомунистически позиции на интервюираният гост, съветският академик Николай Амосов ).

В писмото си настоявахме да се смени името на улица “Андрей Жданов” (днес “Пиротска”), една от най-оживените улици в София, заради разкритията в съветската преса за престъпленията на нейния патрон.

Писмото беше подписано от моя милост – Красимир Гаджоков (студент 2-ри курс компютърни технологии, ВМЕИ София, от Толбухин – по-късно Добрич), Николай Славчев Колев (студент 2-ри курс изчислителна техника, ВМЕИ София, от Толбухин – по-късно Добрич), Господин Гюров Господинов (студент 2-ри курс философия, СУ, от Стара Загора) – двама мои най-близки приятели, и Ивелин Великов (студент 2-ри курс философия, СУ).

Дали това наше писмо е повлияло и колко, няма как да бъдем сигурни. Но по-малко от два месеца след като го пратихме, в дните преди денят на София, 3-ти април, улица “Жданов” беше преименувана на улица “3-ти април”.

Не съм сигурен дали точно това е окончателният текст, който в крайна сметка изпратихме, но ето и копие от черновата, която съм запазил:

щракнете за да прочетете цялото писмо
щракнете за да прочетете цялото писмо

 

4 thoughts on “16.02.1989: наше писмо до “Панорама” да бъде преименувана ул. “Жданов”

 • 25.01.2010 at 03:10
  Permalink

  До “Панорама” ли беше? Аз имам някакъв спомен, че беше до вестник, но може да бъркам. И да, това наше писмо бе използвано като повод да се смени името на улицата – скоро след 10.XI. някой ми каза, че е прочел в пресата за писмото ни в съобщение за преименуването на улицата. Даже му направило неприятно впечатление – помислил, че обслужваме казионна поръчка 🙂

  Ако добре си спомням, колегата от СУ се казваше Ивелин (Великов?), не Иво.

 • 25.01.2010 at 17:30
  Permalink

  “Панорама” беше. Дори си спомням, че колеги в МЕИ-то ми казаха, г-н Гарелов го е споменал в някое последващо предаване. Споням си, защото същите колеги ми предлагаха ‘укритие’ у тях… 🙂
  Не че е важно, но фактите в историята трябва да се знаят :).

 • 26.01.2010 at 13:23
  Permalink

  Ники, колеги ли бяха, или колежки? 😛
  Така де, фактите в историята трябва да се знаят 😀

  Шегувам се разбира се 🙂

  Гарелов тогава вече беше започнал да се превръща в институция, и достигна апогея си в първите години на прехода. Ако знаех тогава до какво падение ще стигне после при демокрацията, въобще нямаше да се боря за нея. 😀

 • 02.02.2010 at 11:51
  Permalink

  Със сигурност е повлияло – ако не директно, то поне за достигане до “критичната маса” мнения, която доведе до смяната името на тази улица още по “комунистическо” време!
  Колко много ми липсвате, приятели – Краси и Ники, колко много липсвате на България – и вие и още много сърцати българи, които, за съжаление я напуснахте!
  Наистина, сега помагате отвън, всъщност това може да е и по-добрият начин – кой знае – времето ще покаже:-)
  А вижте сега къде са вашите “колеги” – тогава “млади демократи” – Кошлуков и Корумбашев – оставям без коментар!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *