Зло + зло = добро ?

В какафонията около “случая Желева” – безспорно много важно събитие за България – някак си незабелязано покрай нас премина една изключително странна “логика” на премиера Борисов. Защо МВР има “правото” да има бърз и директен достъп до разпечатки “кой с кого е говорил” от мобилните оператори – ето какво сподели най-отговорният човек в България:

… И тука искам да кажа, че българският народ всъщност вярва на мобилните оператори, които са чужди компании и които разполагат с тази информация, и не писка. В момента ти с 50 или 100 лв. можеш да отидеш в “Мобилтел”, ако имаш позната – и да ми извади моята разпечатка. И това се прави. Или в Глобул, или в БТК, няма значение. Но когато държавата иска този инструмент, не може. Значи ние и тука проявихме по-голямо доверие към чуждите компании, които дори не знаем за някои на кого са собственост, но за държавата не го направихме.

Б. Борисов, министър-председател, 14 януари 2010, в интервю със Сашо Диков по “Канал 3”

Добре ли разбираме, че нарушаването на закона от “познатата” в мобилния оператор не е тема на наказание, а пример за примирение, който някак си оправдава искането на МВР ?!?!?!

Един загрижен искрено за защита на гражданите премиер, след като знае за подобни престъпления, би поискал моментално промени в закона, които да прилагат сурови наказания за такова нарушаване правото на лична неприкосновеност и закона за защитата на личните данни.

Вместо това, Борисов предлага да добави към едно зло още едно зло, и като резултат да получи едно добро.

8 thoughts on “Зло + зло = добро ?

 • 20.01.2010 at 20:14
  Permalink

  Изключително добър пример как в България се нарушават елементарни човешки права. Не само това – виждаме министър-председателя ни да се опклаква, че видите ли държавата трябва да спазва законите.
  Подтекста на това изказване е – законите ни вързват ръцете (да си правим каквото искаме) и затова не можем да работим; не че не искаме, а не можем да си вършим работата.
  Основният проблем за мен е факта, че г-н Борисов дава пример за начин на мислене. Изказването му показва, че той знае за съществуването, поддържа и всъщност желае да използва незаконни методи за да постигне целта си. Мисля, че докато това мислене не изчезне и подобни примери за такова мислене не изчезнат, България ще продължава да бъде държава в криза, държава с голяма престъпност и незаконност и нежелан обект за бизнес.
  Аз се надявах, че 20 години ‘преустройство’ са променили поне малко политиците ни, но след подобно изказване виждам, че промените са само външни (костюми, коли, вратовръзки), но методите и начина на мислене си е останал същият както през предишните 40 години…

 • 25.01.2010 at 03:21
  Permalink

  Допускам, че може и да се е поизхвърлил, че това се прави срещу 50 лв в мобилните оператори, ББ обича да преувеличава нещата, когато е в негов интерес. В случая просто не се е усетил какъв гаф прави.

  В логиката му има още един проблем – видите ли, щом някой имал достъп до лична информация за гражданите, значи и други (МВР в случая) би трябвало да могат да имат достъп. Ами то по тая логика направо да качват тия данни в публично достъпен сайт, че да ги гледат всички! Милиционерска му логика…

  Това, че технически лица от дадена организация имат достъп до определени данни, тъй като самата услуга, която предоставят на гражданите, генерира тези данни, не значи, че и някой друг трябва да получава достъп до тях!

 • 25.01.2010 at 17:23
  Permalink

  Господин е напълно прав. Всъщност държавата трябва да има най-малък достъп до личната информация на гражданите си, тъй като разполага с най-силната власт и най-голям контрол.
  Абсолютно вярно е, че поради естеството на услугата някои фирми ще имат достъп до личната информация на граждани (въпреки, че аз предпочитам да се въведат правно защитени сурогати за тази цел, но това е отделна тема 🙂 ). Това налага сериозни мерки за защита на данните, специални изисквания към фирмите при започване на бизнес изискващ събиране на лични данни, лицензиране, годишни проверки за протоколите за сигурност и т.н.
  Дори това изказване на ББ да е ‘изцепка’, не мога да го оневиня, защото става дума за изказване на министър-председател. Той е публична фигура и всичко което каже има сериозни последствия.
  Много е опасно да се поставят хора на позиции, които са над нивото им на некомпетентност :).

 • 26.01.2010 at 13:30
  Permalink

  ББ е “човек от народа”, не си мери много приказките 🙂
  В случая, това за телефонните компании или е клевета и те трябва да го съдят, или е истина и той би трябвало да вземе мерки срещу тях. А не да иска да се присъединява към “купона”.

  Всъщност, ако този човек имаше способността да си признава грешките, и ако не се опитваше през цялото време да си прави PR за нечия сметка, би могъл да бъде доста добър премиер.

 • 27.01.2010 at 01:05
  Permalink

  “Признаването на грешки”, особено твърде често, е доказано катастрофална стратегия в политиката.

  Премиерът просто “естествено” издава истинския си мироглед. Говори без да обмисля.

  Въпреки отрицателното на мирогледа му, това му “качество” е положително с това, че поне виждаме какви са ценностите му. Не мисля, че е имало друг премиер в последните 20 години (освен Иван Костов), който толкова категорично открито да е заявявал какво мисли.

 • 27.01.2010 at 02:40
  Permalink

  Разбира се, че ако някой постоянно си признава някакви грешки, скоро ще бъде политически труп. 😀 Но да не си признава НИКОГА грешките и пораженията, даже когато вече всички в държавата са разбрали, че това е грешка или поражение, също е недостатък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *