Отказ от адвокатска защита? Пореден фундаментален полицейски гаф

Българската полиция е принуждавала арестувани на протестите миналата седмица граждани да подписват декларация за отказ от адвокатска защита.

Скандално е полицията така грубо и безогледно да нарушава Конституцията
Подобно искане – само по същността си, без дори да отчитаме  насилственото му изпълнение – е фрапантно невежество и непознаване на основни положения на демократичното право! Нарушени са фундаментални принципи на законовата държава. За да знае човек, че подобно нещо е тотално неиздържано юридически, не е нужно никакво специално обучение. От всеки нормален, средноинтелигентен гражданин на всяка увжаваща се демокрация, се очаква да ги знае. Дори само от здрав разум, от натрупане на интуиция в живота, от “жуженето” в медиите вече толкова години наред относно същността на демокрацията.

Редовите полицаи трябва да научат, че Конституцията и законите стоят над заповедите на началниците им
И да отказват на началниците си да изпълняват заповеди, за които са преценили, че са противозаконни. Никой не може да бъде длъжен да изпълнява противоконституционни заповеди. Това е друг фундаментален принцип на демократичното право.
Няма значение, че били издадени от началника му. Няма значение, че началника му го заплашил я с наказание, я с нещо друго.
Със сигурност не редовите полицаи са измисли това въпиющо беззаконие. На някой “началник” му е хрумнала тази “гениална” идея.
Но всеки трябва да мисли с главата си, а не само сляпо да изпълнява заповеди. Защото отговорността винаги е лична. И всеки полицай, без значение, че следва заповеди, е лично отговорен за погазването на закона.

И може да бъде съден за неговото нарушение. Тогава, познайте, дали ще може да се оправдае с началника си …

В развитите страни за подобен гаф не просто министъра на вътрешните работи, а цялото правителство пада. По собствена инициатива. Защото има чест, има усещане за свястност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *