Манталитета е навсякъде!

Mediapool: “…По това време Молчан е в Китай, връща се на 1 ноември, разбира, че полицаи са разпитвали за него и веднага отива в управлението. Там първият въпрос, който му задават, е: “Защо идваш с адвокат, за какво ти е?“.

Един вид “след като идваш с адвокат, значи не ти е чиста работата?”

Защо всички виждат проблемите само “най-високо” – у депутатите, министрите, висшите държавни служители? Горната реакция показва кристално ясно общобългарска манталитетска черта.

Полицията трябва да е още повече и изрично задължена да спазва елементарното уважение към гражданите. Защото те са зависими от нея. Защото полицията има потенциалното право да ограничава свободата им.

Какво би станало, ако гражданин се възмути – с право – на подобно отношение? Просто защото не им е “играл по свирката”, защото им е “реагирал”, те ще упражнят правото си на власт над него ли? Много вероятно.

За съжаление, това отвратително отношение към гражданите не е внушено у полицаите по време на службата им. Никой в МВР не ги е  “обучавал” да реагират така .

Това им отношение, за огромно съжалние, произлиза от манталитета на полицаите като граждани, като българи, като хора. Те се отнасят по този начин с другите хора и в извънработното си време.
Още по-страшно: повечето българи се отнасят към тези, които по някакъв, дори и съвсем минимален начин, зависят от тях, по същия начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *