Протестите: за съжаление слаби, без ясни искания, неорганизирани

Протести в България срещу сегашното правителство са безспорно както основателни, така и нужни. Разкритите до момента злоупотреби с властта на политици и държавни служители от сегашната коалиция многократно надхвърлят границата на търпимостта на едно самоуважаващо се общество.

За съжаление, протестите от последните няколко дни са много слаби: само в София, само 2000-3000 души. Медиите помагат да се усеща една по-голяма атмосфера на недоволство от цялата страна. Но отзвука е слаб.

Липсват ясни, конкретни, стратегически цели. В писмените призиви на участващи групи има напълно справедливи обвинения срещу корупцията и безотговорността на сегашните представители във властта.
Но няма няколко обединяващи усилията общи цели, които да се споделят от всички протестиращи.

Долу тройната коалиция“? Да, определено. Но какво след това? Избори ли? Или трибунали по улиците, на които разярените граждани да линчуват досегашните си избранници? Защото май доста от протестиращите съвсем сериозно смятат последното за нещо съвсем нормално и постижимо.

Разпускане на парламента и избори сега“: ето нещо ясно, конкретно, и достатъчно реалистично. Ама го няма в протестите. Няма подобни обединяващи различните групи цели.

В плакатите и текстовете на призивите има предимно незвършени мисли, беззъби констатации или общи приказки. “Долу корупцията!“. Е разбира се че “долу”, ама какво означава това? И как? Да бъде набит от тълпата всеки министър ли? Или може би трябва да почнем от съдиите? И какава е алтернативата – да избираме народни представители направо на площада на протеста?

Полицейската намеса определено премина всякакви норми на допустимост.
Незнайно защо се очаква от гражданите да знаят, че “удряне по щитовете” от страна на полицаите означавало протестиращите да се оттеглят, да опразнят пространството?!? Това откъде да го знаят хората – от филмите ли? Като дават лични карти на 16, ще “тестват” ли дали си гледал достатъчно филми, за да знаеш “командите” на полицаите?

И мегафоните ли са кът в полицията, че да не могат да кажат на хората какво искат от тях? По-вероятно на “пазителите на реда” им липсва здрав разум. И елементарна култура.

А оправданието им, че не можело да отсяват отделните провокиращи и затова трябвало да прекратят цялата демонстрация??? Това са безумни, нелогични оправдания. С такова оправдание, дори само при 1-2-ма провокатори, полицията би прекратявала насилствено всякакви протести. Ако се съгласим с това, властта на практика би отнела най-върховното право на гражданите при демокрацията – правото на публичен протест. Без това право, колкото и “наред” да са останалите елементи, това вече не е демокрация.

От друга страна, протестиращите – дали заради нееднородността си, дали заради лиспата на координация и организация (или липса на умения и желание за такива въобще!) – явно не са научили някои азбучни истини. Например тази, че трябва да имат своя собствена “охрана”. Тя трябва да открива и изхвърля от периметъра на протеста всякакви провокатори. Което и се е случило, но на втория ден с протести. Късно.

Втръсва ми и поредната, “дежурна”, но масова, конспиративна психоза, внушавана от някои медии, но предимно от лумпените в интернет: провокаторите били платени от властта, от Б. Борисов и т.н.

Има толкова много други мотиви, които могат да накарат един или няколко човека да предизвикват полицията. Например това да се изкарат”герои” пред приятели – същата е мотивацията на много хакери в интернет. Или дълго натрупвана злоба към полицията конкретно – може би защото са имали в миналото лични сблъсъци с нея. Или просто моментно импулсивно решение, усилено от адреналина и усещанто за някаква сила от съобщността с много хора.

Властта определено заслужава да бъде позорно свалена, но заслужава и много по-мощен, организиран, широкоподкрепен противник от сегашния. Усещането, че си прав; че имаш какво конкретно да предложиш като алтернатива. Не на демокрацията, а на сегашните личности във властта. Защото проблемите вече са от хората, не от “системата”.

4 thoughts on “Протестите: за съжаление слаби, без ясни искания, неорганизирани

 • 15.01.2009 at 16:50
  Permalink

  Мися, че това поведение си е вродено в масите (не само в България). Много е лесно е да кажем долу на нещо което виждаме днес и не ни харесва, но е дяволски трудно да се организира и създаде нещо ново, което ще работи по-добре от това което има. И от това се възползват всичките тези шарлатани …. #даваите да съборим тея които са на власт# … за да може същите тези, че са по ококорени да застанат на постовете и натрупат $$$ и влияние докато народът някой ден ги изрита наново, подстрекаван от следващите които имат желание да се издигнат …. за мен това е някакъв омагьосан кръг който на никак не ми е ясно как и кога може да се сложи край 🙁

 • 15.01.2009 at 22:39
  Permalink

  Много точно наблюдение, Росене. Уловил си нещо, което споделям и аз отдавна с много хора: тези, дето днес крещят срещу управляващите (съвсем справедливо при това), са още ДНЕС, дълбоко в себе си, същите като самите управляващи.

  Съвестта им е същата, ценностите им са същите.
  Само властта им е различна. Затова утре, когато днешните протестиращи влязат във властта, кръга се завърта и след няколко години се връщаме в същата позиция.

  От този омагьосан кръг се излиза много трудно и много бавно. Иска порастване, промяна на фундаментални ценности, стискане на зъби, придържане твърдо и без никакви компромиси към най-важните морални принципи.

  Аз съм оптимист. Не, че има някакви видими наченки на промяна за добро (с изключение, може би, на младите природозащитници). Колкото и невъзможно да изглежда днес, човешката история показва, че обществата се обновяват изосносви отвреме-навреме. Подобно обновление е имало дори по време на комунизма – 1967-1969 (разбира се, много по-ограничено и потиснато).

 • 16.01.2009 at 02:33
  Permalink

  Хей, не забравяйте, че тези само 2000-3000 хора са на възраст между 20-25, говорят по няколко езика и не е като да нямат ценности и визия.
  Само отбелязвам!

 • 16.01.2009 at 03:00
  Permalink

  .. но трябва да могат да ги изразяват също – тези си ценности и визия … ето ТОВА не го виждам въобще … виждам разнобой

  а и се съмняам че млекопроизводителите и пчеларите – които са част от протестиращите – са между 20-25 и знаят толкова много чуджи езици …

  ясна ПОСОКА и ГОЛЯМА, СМИСЛЕНА цел липсва, Виктория

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *