Край на “моленето” в държавните документи!

Чудесна новина за Коледа: правителството ще променя закони и наредби за да премахне думата “молба” от дръжавните документи.

Това обяви министъра на държавната администрация Николай Василев преди седмица. Чест му прави, че не забрави да спомене Българският Великден като иницатор на тази оригинална идея.

Като един от главните двигатели в Българският Великден за осъществяването на тази инициатива , изпитвам страхотно чуство да удовлетворение за случването на нещо реално. Макар и малко на пръв поглед. Но все пак полезно.

Форумът на БГ Великден свидетелства, че идеята е на Иван Енчев, предложил я на 9-ти март 2005. Тогава търсихме нови, смислени, оригинални инициативи с ясна обществена полза. Предложението на Иван се хареса много бързо.

Обявихме кампанията пред няколкостотин присъстващи, събрали се на традиционната ни годишна среща на 30 април 2005.

Заради предизборната “треска” тогава (за да не бъде “погребана” инициативата в “наводенението” от изборни новини) отложихме по-широкото й  разгласяване.

В края на декември 2005 пратихме емейли до нашите над 4000 съмишленици.

Но не само това: на сайта на БГ Великден стартирахме и подписка със същата идея. Подписки и петиции в днешно време – колкото искаш. Много обаче остават само някъде по сайтове – без да стигнат до когото са адресирани.

За да има повече ефект от нашата подписка, направихме нещо което не беше правено дотогава в България. При всяко “подписване”, сайта автоматично изпращаше от името на подкрепящия отделен емейл до всяка държавна институция-получател, поотделно.

За две години подписката подкрепиха над 2600 българи, живеещи в 35 държави по света. Институциите – в това число Народното събрание, Висшия съдебен съвет, Министерския съвет и отделни техни ръководители  – получиха общо над 44 000 емейла с призива за премахване на “моленето”.

Надяваме се и заради нас – защото име е писнало да получават емейлите – да са решили най-накрая да “кандисат” и да предприемат необходимите формални юридически промени за премахването на тази унижаваща думичка.

Значи може! Може да повлияваме на властта с идеи, които са положителни и нямат политическата оркаска.

2 thoughts on “Край на “моленето” в държавните документи!

 • 02.01.2009 at 19:57
  Permalink

  Много добре, че това молбата беше една от основните тухли положена от комунизма в дуржавната администрация.

 • 07.01.2009 at 15:16
  Permalink

  Безспорно вярно, Росене.
  Но моленето е залегнало дълбоко в манталитета на нашего брата от много по-отдавна – вероятно от столетията турска окупация.
  Комунистите просто го използваха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *