Ако все пак се случи най-лошото: МВР безконтролно да следи интернет и телефоните …

… какво би могло да се направи, та да има някакъв независим контрол над това кого следи МВР?

Няма идеални, неразбиваеми технически системи. Те, както и създателите им – ние, хората – са несъвършени.

Но винаги има достатъчно добри технологии, които да затруднят, да ограничат до достатъчно голяма степен злоупотребите.

Ето едно много добро техническо решение за случая:

– комуникационните оператори (телефонни, мобилни, интернет) да бъдат задължени от закона да внедрят системи за записване (съхраняване) на свои собствени компютри на всички заявки за „следене“, изпратени от терминалите на МВР

– за да се ограничи самия оператор (например негов недобросъвестен служител) да следи какво пък прави МВР, записите се „кодират“ („криптират“) на компютрите на оператора така, че никой да не може да ги разкодира (дори самия оператор:  как става това, по-долу)

– за да се предотврати записването на не-кодирани записи, самото кодиране се осъществява в изпълнимия код на съхраняващите записите програми на компютрите на оператора

– за да не може да се злоупотреби и с предишното, компютърната система да бъде осигурена от реномирана, на всяка цена чуждестранна компания от ЕС или друга страна с ниска степен на корупция; компанията да е световно-известна в информационните технологии

– кодиране с възможност само на упълномощено лице да разкодира като механизъм е отдавна известно: технологията за кодиране на данни „публичен/частен ключ“ (public/private key) *. При нея кодиращия информацията (в случая оператора) притежава само едната част от „ключа“ („публичния“ ключ), с който може само да кодира, но не и да разкодира

– „публичния“ и „частния“ ключове се генерират от специална комисия от съдии от някое от върховните съдилища; „частният“ ключ остава в съда, а „публичния“ се дава на внедряващата фирма да го инсталира в програмата на оператора

Така, съдът ще може – даже е задължително да влезе в закона –  периодично да разкодира и така да осъществява контрол какви заявки за следене са изпращани от МВР към оперторите, без МВР да може „покрият“ следите си.

Няма нищо перфектно. Особено когато има хора, готови да продадат морала, честта и достойнството си.

А ако все пак започнат да ни следят, без да въведат достатъчни защитни и проверовъчни механизми срещу произвола на МВР, поне за интернет винаги може да си направим труда да ползваме Tor – програма за анонимно сърфиране. Шансовете да ни проследят тогава са нулеви, особено като се има предвид „капацитета“ на МВР.

––––
* забележка: понятията „публичен“ и „частен“ по отношение на „ключовете“ са чисто технически и нямат никаква връзка с вид „собственост“

3 thoughts on “Ако все пак се случи най-лошото: МВР безконтролно да следи интернет и телефоните …

 • 05.12.2009 at 02:33
  Permalink

  Има и по- радикални решения. Опитни Интернет- вълци да следят непрестанно МВР и да оповестяват резултатите от това проследяване в специални блогове. И палачът може да бъде обесен!

 • 05.12.2009 at 14:45
  Permalink

  @Апостол: Решенията на тези въпроси трябва безспорно да са защитаващи обществените интереси. Но също трябва да дават възможност на МВР да противодейства ефективно на престъпниците. Затова не би трябвало следенето от страна на МВР да се контролира публично. Достатъчно е да го прави съдът. Ако и съдът е толкова корумпиран, че да не може да защитава обществото, то това е много по-голям проблем от възможността МВР да ни следи безконтролно.

 • 12.12.2009 at 03:22
  Permalink

  Колкото и да не им се вярва на някои хора, последните проучвания показват, че съдът, поне в България, е дори по-корумпиран от полицията.
  Виж
  EB72.2 Attitude of Europeans towards corruption : Report
  http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_325_en.pdf
  таблицата на страница 23 от доклада
  (в раздел 1.3.1 Corruption in legal and judicial services
  В България 80% от анкетираните смятат, че корупцията е широко разпространена сред служителите на полицията – докато за съда процентът е 82%.
  Впрочем и в Белгия по-голяма част от хората са убедени, че съдът е по-корумпиран от полицията (съотношените на процентите там е 52% към 47%)
  Така че надеждата, че е за предпочитане съдът „добросъвестно“ да контролира „недобросъвестната“ полиция не са много оправдани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *